Η δυσφαγία είναι διαταραχή της διαδικασίας κατάποσης ή της σίτισης όπου το παιδί ή ο ενήλικας δεν μπορεί να καταπιεί την υγρή ή την στερεά τροφή .
Τα συμπτώματα της δυσφαγίας στα παιδιά παρουσιάζουν μία ευρεία ποικιλία και ενδεχομένως να μην είναι τα ίδια σε όλα τα παιδιά.
Παρατηρείται κυρίως δυσκολία στο μητρικό θηλασμό αλλά και στο μπιμπερό, έξοδο του υγρού ή της τροφής από το στόμα ή τη μύτη, ευερεθιστότητα ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της σίτισης. Επίσης, πολύ συχνά τα παιδιά πνίγονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων και δυσκολεύονται να συντονίσουν την αναπνοή με την κατάποση.
Η δυσφαγία συνήθως προέρχεται από λειτουργικά αίτια ή ανατομικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τον οισοφάγο.
Τα παιδιά με διαταραχές στην κατάποση ή τη σίτιση είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς κινδυνεύουν με αφυδάτωση, πνευμονία, ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η ψυχολογία τους που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε άρνηση τροφής!
Ο Πίτερ Μπελάφσκι, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ειδικός στα θέματα δυσφαγίας επισημαίνει στο Business Insider πως στη χειρότερη περίπτωση οι ασθενείς μπορεί να πνιγούν με το ίδιο τους το σάλιο το οποίο παράγουν οι σιαλογόνοι αδένες και φτάνει το 1,5 λίτρα τη ημέρα. «Είναι σαν να πνίγεσαι επί 24 ώρες την ημέρα», δηλώνει ο Μπελάφσκι.
Αν και δυσκολίες στην κατάποση δεν μπορούν να προληφθούν, η τροποποίηση των φαγητών, έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα στη μάσηση και στην κατάποση, είναι μία προσωρινή λύση.
Η θεραπεία για τη δυσφαγία είναι συχνά προσαρμοσμένη με το συγκεκριμένο είδος βλάβης ή διαταραχής και απαιτούνται συγκεκριμένες εξετάσεις για τη σωστή αντιμετώπισή της.
Πηγή: mothersblog.gr