Το άσθμα είναι μία αρκετά συνηθισμένη πάθηση για τα παιδιά. Τι ακριβώς όμως είναι το άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος διαφέρει ανάλογα με την κάθε περίπτωση και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή.
Τι είναι το άσθμα και από τι προκαλείται;
Το άσθμα επηρεάζει τις αναπνευστικές οδούς, τους μικρούς σωλήνες που λέγονται βρόγχοι και μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Όταν το παιδί σας έρχεται σε επαφή με κάτι που ερεθίζει τους πνεύμονες, προκαλείται στένωση των αεραγωγών και φλεγμονή του τοιχώματος που τους περιβάλλει. Τότε, υπάρχει αύξηση στην παραγωγή κολλώδους βλέννης, τα γνωστά σε όλους μας φλέγματα και για αυτό το λόγο το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Τα κύρια συμπτώματα είναι:
• συριγμός
• βήχας
• δύσπνοια
• σφίξιμο στο στήθος
Μια ξαφνική, σοβαρή εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι γνωστή ως κρίση άσθματος, ή οξεία επιδείνωση του άσθματος. Κρίσεις άσθματος μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά μπορεί να χρειαστεί και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Οι αιτίες του άσθματος
Η ακριβής αιτία του άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο είναι πιο πιθανό για ένα παιδί να έχει άσθμα, αν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν την πάθηση.
Ιδιαίτερα στα νήπια και τα μικρά παιδιά μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη είναι η πιο κοινή αιτία μιας κρίσης άσθματος.
Άλλα αίτια είναι η άσκηση, η αλλεργία και η επαφή με τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, το γρασίδι και γύρη των δέντρων. Επιπλέον το άσθμα είναι πιθανό να προκληθεί από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τον καπνό του τσιγάρου.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να εξαφανιστούν. Ωστόσο, το άσθμα μπορεί να επιστρέψει στην ενήλικη ζωή. Αν το παιδί σας διαγνωστεί με άσθμα και εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα δώστε του βρογχοδιασταλτικά σε εισπνεόμενη μορφή, κατόπιν βέβαια συμβουλής του παιδιάτρου. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να έχει τακτική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία του να αναθεωρείται από τον ιατρό του, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Πηγή: mothersblog.gr