Κυριακή , 15 Δεκέμβριος 2024
Πέντε τρόποι να κρατάτε ασφαλή τα παιδιά σε πολυσύχναστα μέρη

Πέντε τρόποι να κρατάτε ασφαλή τα παιδιά σε πολυσύχναστα μέρη

Προγραμματίζετε μια εκδρομή ή ένα ταξίδι μαζί με το παιδί σας;

Οι επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη όπως το ζωολογικό κήπο, τα θεματικά πάρκα, τα μουσεία μπορεί μεν να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά αλλά παρουσιάζουν κινδύνους ειδικότερα για τα παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να απομνημονεύσουν ή και να πουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας όπως είναι το όνομα τους ή ένα τηλέφωνο. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πώς αρκεί μόνο ένα δευτερόλεπτο για να εξαφανιστεί ένα παιδί και ακόμα και οι πιο προσεκτικοί γονείς παραδέχονται πώς έχουν υπάρξει φορές που έχασαν τα παιδιά τους σε δημόσιο χώρο. Για να τα προστατεύσετε λοιπόν, δώστε προσοχή στις παρακάτω πέντε στρατηγικές.

Βραχιόλια  – ταυτότητα & «τατουάζ»

Μια λύση στην οποία πολλοί γονείς καταφεύγουν είναι να φορούν ένα βραχιόλι, τύπου ταυτότητα, στο οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του παιδιού και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Ασφαλώς το βραχιόλι αυτό δεν το φοράει το παιδί στην καθημερινότητά του αλλά κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου ταξιδιού, π.χ στην Disneyland. Είναι όμως και μια αμφιλεγόμενη μέθοδος καθώς ποτέ κανείς δεν ξέρει αν στην προσπάθειά του να προστατέψει το παιδί γίνεται «καλύτερος στόχος.»

Από την άλλη πλευρά, μια καλή ιδέα είναι το λεγόμενο «πλενόμενο τατουάζ». Μπορείτε εύκολα να αναγράψετε στο χεράκι ή στο πόδι του παιδιού το κινητό σας τηλέφωνο (πριν να επισκεφτείτε κάποιο πολυσύχναστο μέρος) και να το εκπαιδεύσετε έτσι ώστε αν τυχόν το χάσετε από τα μάτια σας εκείνο να το δείξει στις αρμόδιες αρχές (ασφάλεια του κέντρου) και να ζητήσει βοήθεια.

Λουράκι ασφαλείας (;)

Είναι μία «λύση» που διχάζει τους γονείς. Κάποιοι το βρίσκουν ως ιδανική λύση για τα ζωηρά παιδάκια τους άλλοι πάλι πιστεύουν πώς ένα λουράκι μπορεί να γίνει η αιτία να αποκτήσει ένα παιδί ψυχολογικά προβλήματα και πώς δεν πρέπει να παρομοιάζουμε τα παιδιά με τα κατοικίδια.

Στο αμερικάνικο site Popsugar.com πρόσφατα μια μαμά ανέφερε: «Ο 2χρονος γιος μου όταν μεγαλώσει μάλλον θα γίνει δρομέας. Δεν μπορώ αλλιώς να το εξηγήσω αλλά δεν υπάρχει περίπτωση όταν είμαστε έξω να μην μου αφήσει το χέρι και να τρέχει δεξιά κι αριστερά. Προτιμώ να με κοιτάζει κάποιος λοξά στο δρόμο και να με λέει άκαρδη που κυκλοφορώ με το λουρί το παιδί μου παρά να το χάσω μέσα στο πλήθος ή να μου το χτυπήσει αυτοκίνητο.»

Μία άλλη μητέρα, η 35χρονη Σόνια, λέει «Ο 3χρονος γιος μου είναι στο στάδιο που τρέχει μακριά από μένα και το βρίσκει διασκεδαστικό. Επειδή όμως δεν είναι παιχνίδι και φοβάμαι για την ασφάλειά του, κατά καιρούς χρησιμοποιώ το λουράκι. Ναι έχω δει πολλές φορές να με κοιτάζουν με αυτά τα ενοχλητικά βλέμματα αλλά δεν με νοιάζει. Κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παιδιού μου.»

Από την άλλη πλευρά, μια άλλη μαμά, η Μάγκυ θεωρεί πώς το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το παιδί να είναι πειθαρχημένο και να ξέρει να ακούει. «Απλά πιστεύω ότι χρησιμοποιώντας ένα λουρί, επιτρέπω στα παιδιά μου να συμπεριφέρονται ανώριμα. Χρειάστηκε πολύ υπομονή και χρόνος για να διδάξω στα παιδιά μου να συμπεριφέρονται με συνέπεια, πειθαρχεία και να μένουν μαζί μου όταν είμαστε έξω. Και τι θα συμβεί αν μια μέρα για παράδειγμα βγούμε και ξεχάσω να πάρω το λουρί; Αυτή δεν είναι λύση.»

Παιχνίδια που διδάσκουν δεξιότητες ασφάλειας

Δουλέψτε με τον παιδί σας εκ των προτέρων, ώστε να καταστήσετε μια έξοδο ή ένα ταξίδι ευκολότερο. Ακόμη και πριν μιλήσουν τα παιδιά, μπορείτε να παίξετε κάποια παιχνίδια που θα τους βοηθήσουν να μάθουν να ακούνε. Όπως για παράδειγμα τον «Γρηγόρη με τον Σταμάτη». Πείτε στο παιδί σας να περπατήσει ή να τρέξει όταν το φανάρι έχει πράσινο φως και στη συνέχεια να σταματήσει όταν το δει κόκκινο. Κάντε το πολλές φορές και θα δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να λειτούργει και θα απολαμβάνετε περισσότερο τις βόλτες σας.

Κράτα με να σε κρατώ

Μια απλή λύση είναι να πείτε αυστηρά στα παιδιά σας «Ή θα μου κρατάς το χέρι ή θα κάτσεις στο καρότσι.» Αν βάλει τα κλάματα, αφήστε το για λίγο στο καρότσι και στη συνέχεια ξαναρωτήστε ήρεμα «Είσαι έτοιμος/η να κρατήσεις το χέρι της μαμάς;» Μπορεί να χρειαστεί αρκετές φορές να το κάνετε αλλά όποια και να είναι τα ξεσπάσματα του παιδιού πρέπει να ξέρει ότι έχει αυτές τις δύο επιλογές.

Μιλήστε για την ασφάλεια

Είναι ζωτικής σημασίας ένα παιδάκι να ξέρει τους κινδύνους με τους ξένους. Από την άλλη βέβαια είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε στα παιδιά και σίγουρα κανένας γονιός δεν θέλει να τρομοκρατήσει το παιδί του και να βάλει τις φωνές στο δρόμο αν για παράδειγμα ο ταχυδρόμος του πει ένα γεια.

Το καλύτερο είναι να συζητήσετε με το παιδί σας βασικούς κανόνες επικοινωνίας, με ποιους μιλάμε και τι λέμε. Θυμίστε τους ότι με την μαμά και τον μπαμπά συζητάμε τα πάντα κι όταν είναι στο σχολείο, τότε να απευθυνθούν στην δασκάλα.Σε όλες τις περιπτώσεις προωθείστε τον διάλογο μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και όχι την τρομοκρατία. Επίσης συζητήστε με το παιδί σας για το τι πρέπει να κάνει εάν χαθεί και μιλήστε για το ποιους ενήλικες μπορεί να προσεγγίσει σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια: έναν αστυνομικό με στολή, έναν πωλητή με αναγνωριστικό καρτελάκι, ένα άτομο σε θάλαμο πληροφοριών, ή μια μαμά με παιδιά.

 

 

Πηγή: baby.gr