Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, ειδικά στην παιδική ηλικία, που προκαλεί ανησυχία στους γονείς.
Οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τον πυρετό καταφεύγουν αυτόματα στην άσκοπη και αλόγιστη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
Πότε όμως είναι πραγματικά αναγκαία η χορήγηση αντιπυρετικού στα παιδιά;
Καταρχήν ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νοσημάτων – καταστάσεων, από πολύ ήπιες και ελαφριές μέχρι πολύ σοβαρές.
Δίνοντας λοιπόν αντιπυρετικό στο παιδί, καταπολεμάτε το σύμπτωμα και όχι την νόσο, κάτι που δεν είναι απαραίτητα καλό. Και αυτό γιατί ο πυρετός καθαυτός δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, ούτε επιδεινώνει – παρατείνει τη νόσο που τον προκαλεί.Ρίχνοντας τον πυρετό δεν θεραπεύετε τη βασική νόσο.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πυρετός δεν είναι εχθρός και το παιδί δεν θα πάθει κάτι από αυτόν. Η καταστολή του όμως, μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο γι’ αυτόν που νοσεί, όσο και για τους γύρω του.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, τα βακτήρια και οι ιοί δυσκολεύονται να πολλαπλασιαστούν, ενώ, την ίδια στιγμή, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο αποτελεσματικό στη μάχη κατά του εισβολέα.
Η μόνη άμεση ζημιά που προκαλεί ο πυρετός είναι η αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό. Εμμέσως, λόγω δυσφορίας-κακοδιαθεσίας, μπορεί να επιφέρει μειωμένη λήψη τροφής και υγρών.
Μην δίνετε αντιπυρετικό σ’ ένα παιδί που έχει καλή διάθεση, καλή όρεξη, παίζει, γελάει κ.λπ. Επίσης δεν χρειάζεται να ξυπνήσετε ένα παιδί που κοιμάται ήρεμο για να του δώσετε αντιπυρετικό.Πότε πρέπει να πάρει το παιδί αντιπυρετικό
Οι παιδίατροι συμφωνούν ότι ένα παιδί μπορεί να πάρει αντιπυρετικό αν έχει θερμοκρασία από 38,5 βαθμούς και πάνω.
Αν αποφασίσετε σε συνεργασία με τον παιδίατρο να δώσετε αντιπυρετικό στο παιδί, χορηγήστε του αυτό που δέχεται πιο εύκολα.
Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών η μόνη αντιπυρετική ουσία που επιτρέπεται είναι η παρακεταμόλη.
Προτιμήστε τη σύριγγα ή ένα δοσομετρικό ποτηράκι ή κουταλάκι και τηρείτε πάντα ακριβώς τη δοσολογία που σας λέει ο γιατρός.
Ο ελάχιστος χρόνος επαναχορήγησης αντιπυρετικού παρακεταμόλης είναι οι 4 ώρες, ενώ των άλλων ουσιών είναι οι 6 ώρες.
Να θυμάστε ότι ο οργανισμός κάθε παιδιού αντιδρά διαφορετικά στα αντιπυρετικά. Ένα φάρμακο που είναι αποτελεσματικό σε ένα παιδί μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σε ένα άλλο.
Πηγή: onmed.gr