Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024
Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά παιδιά

Σημαντική η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων.

Ως γονείς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά από την άλλη υποθέτουμε ότι θα αναπτυχθούν φυσικά καποιές δεξιότητες, όπως η ευγένεια και καλοσύνη.

Δεν πιστεύετε όμως ότι θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί να έχει σωστή συμπεριφορά, όπως ακριβώς κάνετε με την ανάγνωση και την γραφή;

Βέβαια η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων δεν έρχεται φυσικά σε όλα τα παιδιά.

Μερικά παιδιά δεν γνωρίζουν ότι διαταράσουν τους γύρω τους. Κάποια παιδιά δεν βάζουν τον εαυτό τους στη θέση των άλλων για να δουν πως νιώθουν. Επίσης, σε μερικά παιδιά τους είναι δύσκολο να καταλάβουν τα όρια και να υιοθετήσουν μια ευγενική συμπεριφορά. Έτσι, πώς μπορείτε να βοηθήσετε ή και να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι κοινωνικά και ευγενικά και να μην υιοθετούν επιθετική συμπεριφορά; Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε!

Μοντέλο ευγενικής συμπεριφοράς

Γελάτε συχνά εις βάρος κάποιων ξένων-αγνώστων; Μιλάτε άσχημα για τους συγγενείς ή τους φίλους σας, όταν αυτοί δεν είναι παρόντες; Συμπεριφέρεστε στη σύζυγο, στα κατοικίδια ζώα σας ή ακόμα και στα παιδιά με υποτιμητικό τρόπο κάποιες φορές;

Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση το μήλο πέφτει κάτω απο την μηλιά. Αν πείτε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, αλλά είστε αρνητικό παράδειγμα με αγενείς συμπεριφορές στους γύρω σας, τότε τα λόγια σας δεν θα έχουν το παραμικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του. Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και αντιγράφουν συμπεριφορές και συνήθως δεν κάνουν ότι τους λένε. Ετσι λοιπόν πρέπει να γίνετε ένα ιδανικό πρότυπο για το παιδί σας.

Δείξτε στο παιδί σας σεβασμό ακόμα και όταν το μαλώνετε ή του διδάσκετε την πειθαρχεία. Μιλήστε με το σύζυγό σας με ευγενικό τρόπο. Τα παιδιά σας είναι σίγουρο οτι θα μάθουν από το παράδειγμα σας και θα θελήσουν να το ακολουθήσουν

Επισημάνετε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω σας.

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αντιληφθεί κοινωνικές συμπεριφορές απο τους γύρω του, παίξτε μαζί του ένα παιχνίδι που το αποκαλούμε “Μαντέψε το συναίσθημα.” Καθίστε σε ένα πάρκο ή σε ένα εμπορικό κέντρο και παρακολουθήστε τους ανθρώπους γύρω σας.

Βρείτε κάποιον που δείχνει φανερά τα συναισθήματα του, όπως ενθουσιασμό, θλίψη ή θυμό. Ρωτήστε το παιδί σας, “Τι νομίζεις ότι αισθάνετε; Ζητήστε τους να συνθέσουν μια ιστορία για το τι μπορεί να συμβαίνει. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν συναισθήματα δίχως λεκτικές ενδείξεις ως προς το πώς αισθάνονται οι άλλοι και τους βοηθά να θέσουν ένα νόημα πίσω από το κάθε συναίσθημα.

Επαναπροσδιορίστε πώς θα πειράζετε τα παιδιά σας. Το κάνετε με υποτιμητικό τρόπο, χλευάζοντας ή ταπεινώνοντας;

Σε μερικές οικογένειες αρέσει να πειράζουν ο ένας τον άλλο, αλλά μερικά παιδιά δεν μπορούν να ανεχθούν το έντονο πειράγμα και ενοχλούνται. Μερικοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται οτι τα πειράζουν με σκληρό τρόπο, αλλά εάν το παιδί σας αντιδρά με κλάμα και απομακρύνεται, τότε προφανώς αισθάνονται ότι τα υποτιμάτε.

Θα θέλατε το παιδί σας να κάνει πλάκα και να εμπαίζει τους συμμαθητές του; Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι απλά κάνουν τα παιδιά τους πιο σκληρά ή είναι παιχνιδιάριδες πειράζοντας τα, αλλά συχνά τα παιδιά θα κάνουν το ίδιο και στους συνομήλικους τους. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να είναι παιχνιδιάρικα από τα όρια που η ίδια η οικογένεια ορίζει. Αν τα κακεντρεχή σχόλια ή ο χλευάσμος είναι αποδεκτά στο σπίτι, τότε τα παιδιά θα σκεφτούν ότι είναι αποδεκτά παντού.

Τονίστε πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους γύρω του.

Όταν η συμπεριφορά του παιδιού επηρεάζει τους γύρω του, φροντίστε να το επισημάνετε, ώστε να το καταλάβει. Ένα παράδειγμα είναι: «Την χτύπησες και τώρα είναι τόσο λυπημένη. Κοίτα αυτό το κόκκινο σημάδι που της άφησες στο πρόσωπό. Θα ήθελες να έχεις κι εσύ το ίδιο σημάδι στο δικό σου πρόσωπό. Θα ήμουν το ίδιο αναστατωμένη. Σας αγαπώ και του δύο και δεν θέλω κανείς να σας βλάψει.»

Διδάξτε στα παιδιά σας την χαρά του να βοηθάς τους άλλους.

Γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας και βοηθήστε τους ξένους, τους φίλους και την οικογένεια σας. Δώστε τους να καταλάβούν ότι αισθάνεστε καλά με το να βοηθάτε τους άλλους – ακόμη και αν δεν παίρνετε τίποτα πίσω ως αντάλλαγμα. Δώστε τους ευκαιρίες για να βοηθήσουν τους άλλους ως οικογένεια.

Διδάξτε επίσης στο παιδί σας ότι ακόμα και οι μικρές πράξεις καλοσύνης ανταμείβονται. Κρατήστε την πόρτα για ένα άλλο πρόσωπο, αφήστε κάποιον να περάσει μπροστά στην κίνηση ή βοηθήστε κάποιον με ψώνια του σουπερμάρκετ, όταν τα χέρια του είναι γεμάτα. Εξηγήστε ότι είναι ωραίο να βοηθά κανείς τους άλλους, ακόμα κι αν το άτομο δεν λέει ευχαριστώ. Το θέμα είναι να δίνει κανείς από ανιδιοτέλεια και όχι για να πάρει.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να σας μιλούν με απότομο και αγενή τρόπο

Αν επιτρέψετε στο παιδί να μιλάει με αγένεια, θα σκεφτεί ότι είναι αποδεκτό να μιλάει έτσι και με άλλους, καθώς η ευγένεια και η καλή συμπεριφορά ξεκινά από το σπίτι.

Αδιαφορήστε όταν αντιμιλήσει με τρόπο ή όταν κάνει «μούτρα». Πείτε «δεν θα ανεχτώ να μου μιλάς με αυτόν τον τρόπο» και μην συνεχίσετε την κουβέντα μέχρι το παιδί να συμμορφωθεί στον τρόπο που σας μιλά.

Για πιο προσβλητικές συμπεριφορές προειδοποιείστε το παιδί, με χαμηλό τόνο στην φωνή σας και κοιτώντας το στα μάτια, λέγοντας κάτι όπως «στην οικογένειά μας δεν μιλάμε με αυτόν τον τρόπο». Στην συνέχεια απομακρυνθείτε από κοντά του και δώστε του χρόνο να σκεφτεί και να καταλάβει τι είπατε. Αν η αγενής συμπεριφορά συνεχίσει πάρτε το παιδί, πηγαίνετέ το χωρίς να μιλάτε σε μία καρέκλα και εξηγήστε του γιατί θα μείνει εκεί για λίγη ώρα.

Είναι σημαντικό, όταν το παιδί είναι αγενές, να μην γελάτε, γιατί θα του δώσετε θετική προσοχή και έτσι, άθελά σας, θα το παροτρύνετε να συνεχίσει να είναι αγενές.

Πηγή: baby.gr