Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Πώς θα καταλάβετε ότι πιέζετε υπερβολικά τα παιδιά σας

Πώς θα καταλάβετε ότι πιέζετε υπερβολικά τα παιδιά σας

Σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι ξεπερνάτε τη γραμμή

Μερικές φορές οι γονείς χρειάζεται να δώσουν στα παιδιά μια μικρή ώθηση, ώστε να πάρουν μια σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο κάποιες φορές καταλήγουν να τα πιέζουν πολύ.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε ξεπερνάμε την γραμμή; Εδώ είναι ένας μικρός οδηγός που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε είστε ενθαρρυντικοί και πότε πιεστικοί.

Δείχνει φόβο

Αν το παιδί σας αρχίζει να φοβάται να κάνει μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι ενδεχομένως το πιέζετε πολύ να αγαπήσει κάτι που εκείνος/εκείνη δεν αγαπά αλλά αγαπάτε εσείς. Ναι μερικές φορές τα παιδιά δείχνουν φόβο για μια δραστηριότητα που αποτελεί πρόκληση. Κάποιες φορές επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους κι άλλες φορές επειδή απλά δεν απολαμβάνουν τη δραστηριότητα. Δώστε προσοχή στο «φόβο.» Το παιδί σας προσπαθεί απλά να αποφύγει τη σκληρή δουλειά ή αντιπαθεί το νέο του χόμπι; Ως γονείς, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει τις προσπάθειες ακόμη κι αν είναι μετ’ εμποδίων, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του τεμπελιάζω και του απεχθάνομαι. Είναι λογικό να θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει το μπαλέτο, το πιάνο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, την τέχνη αλλά μερικές φορές ακόμη κι αν τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, είναι επειδή βρίσκονται στην αρχή. Αυτό το ενδιαφέρον λοιπόν μπορεί να μην έχει διάρκεια. Το πιο σημαντικό είναι όμως να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα και δεν είναι απαραίτητο να αγαπούν όλα όσα αγαπάτε εσείς.

Ξεκινάει κάτι αλλά μετά από λίγο καιρό το παρατάει

Αν το παιδί σας θέλει να σταματήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις του ποδοσφαίρου, ρωτήστε τον γιατί. Δεν απολαμβάνει πλέον το άθλημα; Έχει προβλήματα με τα υπόλοιπα παιδάκια στην ομάδα; Αισθάνεται ότι δεν είναι τόσο καλός; Έχει χάσει την αγάπη του και το έναυσμα για το παιχνίδι;

Αν αυτή η αρνητικότητα έχει να κάνει επειδή δεν του αρέσει πλέον το άθλημα, αφήστε τον να τελειώσει η σεζόν κι ας μην επιστρέψει. Αν όμως αισθάνεται απογοητευμένος με τον εαυτό του κι νομίζει ότι υστερεί σε σχέση με τους υπολοίπους, τότε πρέπει να τον βοηθήσετε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να εργαστεί πιο σκληρά ώστε να φτάσει στο σημείο που θέλει.

Οι βαθμοί του στο σχολείο παίρνουν την κατιούσα

Παρατηρείτε ξαφνικά ότι το παιδί σας εκεί που ήταν άριστος μαθητής, να μην αποδίδει το ίδιο στις επιδόσεις του στο σχολείο; Μήπως το πρόγραμμά του είναι υπερβολικά φορτωμένο από τις εξωσχολικές δραστηριότητες; Όταν οι βαθμοί πέφτουν, μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί πιέζεται πολύ, μαμά!

Ξαφνικά αρρωσταίνει;

Μήπως η κορούλα σας αρρωσταίνει κάθε φορά που είναι να πάει στο μάθημα χορού ή στο κολυμβητήριο; Αν αποφεύγει συστηματικά μια δραστηριότητα, μπορεί όντως να της προκαλεί στρες και πίεση η παρακολούθησή της. Σε κάθε περίπτωση, αν είστε δύσπιστοι, μην τη πιέζετε.

Τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας

Μήπως η ζωή του παιδιού σας επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ένα πράγμα; Μήπως το παιδί δεν κάνει ποτέ διάλειμμα; Τελειώνει πάντα αργά τα μαθήματά του επειδή κάθε απόγευμα τρέχει σε άλλες δραστηριότητες εκτός σχολείου; Η ζωή ενός μικρού παιδιού πρέπει να είναι ισορροπημένη και ίσως πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ελαφρύνετε το πρόγραμμά του.

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και είναι σημαντικό να τους δίνουν το έναυσμα ώστε να προχωρούν και να προοδεύουν σε διάφορούς τομείς της ζωής τους. Την ίδια στιγμή όμως είναι σημαντικό να μην παραμερίζονται οι επιθυμίες των παιδιών και να μην επισκιάζονται οι ανάγκες τους. Απαιτείται η επίτευξη της ισορροπίας!

 

 

 

 

 

Πηγή: baby.gr