Το ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο για τα οστά, τη λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς.
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου στην παιδική ηλικία κρίνεται από τους ειδικούς σημαντικότατη. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στην παιδική διατροφή, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.
Εάν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά, τότε ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο των οστών για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά και τα μωρά που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ραχίτιδας.
Επίσης, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο για τις μυϊκές συσπάσεις, τη μεταβίβαση νευρικών σημάτων και την παραγωγή ορμονών.
Συστάσεις για τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο:
Ηλικία | Αγόρια & κορίτσια |
0-6 μηνών | 200 mg |
7-12 μηνών | 260 |
1-3 ετών | 700 |
4-8 ετών | 1.000 |
9-13 ετών | 1.300 |
14-18 ετών | 1.300 |
Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών και εφήβων σε ασβέστιο.
Μία μερίδα αντιστοιχεί σε:
– 1 φλιτζάνι γάλα
– 250 ml εμπλουτισμένο με ασβέστιο γάλα σόγιας
– 30 γραμμάρια τυριού (π.χ. φέτα)
– 1 κυπελλάκι γιαούρτι
Καλές πηγές ασβεστίου είναι οι εξής τροφές:
– Εμπλουτισμένο γάλα σόγιας
– Σαρδέλες και αντζούγιες (με το κόκαλο)
– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο και νεροκάρδαμο
– Αμύγδαλα και σπόροι σουσαμιού
Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
Πηγή: onmed.gr