Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Πότε η πιπίλα μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Πότε η πιπίλα μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύσει από τη χρήση της πιπίλας, και διάφοροι τρόποι για να προλάβετε τα προβλήματα που καραδοκούν.

Ας δούμε πρώτα πότε είναι επικίνδυνη μία πιπίλα και τί μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα.

1. Όταν το παιδί σας κοιμάται ή παίζει. Οταν κοιμάται το παιδί, καλό είναι να τραβήξετε μαλακά την πιπίλα από το στόμα και να την αφήσετε δίπλα του, ώστε να μπορεί να την ξαναβάλει στο στοματάκι του. Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στο στόμα του όλη νύχτα. Οταν παίζει, μπορεί να χτυπήσει με την πιπίλα ή να τραυματίσει τα δοντάκια του αν τη φοράει και υπάρξει «πρόσκρουση» με κάποιο από τα παιχνίδια του ή αν πέσει καθώς περπατάει/τρέχει.

2. Πρέπει να επιλεγετε μεγάλες πιπίλες (μεγάλο κομμάτι γύρω από το στόμα) για να μην υπάρχει κίνδυνος να τις καταπιεί το παιδί σας. Πολλά παιδιά ανοίγουν το στόμα τους και βάζουν όλη την πιπίλα μέσα σε αυτό, οταν αυτή είναι μικρή σε μέγεθος. Το κάνουν είτε πειραματιζόμενα, είτε από αντίδραση αν σας δουν να πανικοβάλλεστε και να τους λέτε «μη»… Τα έχουμε ζήσει και τα δύο. Βρείτε την ηρεμία σας με μεγάλες πιπίλες.

3. Μη δένετε με κορδόνι την πιπίλα γύρω από το λαιμό του παιδιού ή στην κούνια του γιατί μπορεί κατά λάθος να τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του και να πνιγεί.

4. Πολλές ωτίτιδες σχετίζονται με τη χρήση της πιπίλας (ένας πόρος συνδέει το στόμα με το αυτί) και για αυτό το λόγο χρειάζεται πολύ καλό και συχνό καθαρισμό, αποστείρωση και αποφυγή της χρήσης της αν υποψιάζεστε ότι έχει πέσει κάτω ή έχει λερωθεί. Καλύτερα να υποστείτε το κλάμα του μέχρι να βρείτε τρόπο να την πλύνετε, παρά να του τη δώσε τε βρώμικη και να μπλέξετε μετά με φάρμακα και γιατρούς…

5. Η μακροχρόνια χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του παιδιού όταν έχουν βγει τα μόνιμα δόντια. Υπάρχουν τρόποι να την αποχωριστείτε και βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να σας δώσουν διάφορες εναλλακτικές. Καλό θα είναι να την «κόψετε» όσο είναι ακόμη μικρό το παιδί σας, γιατί όσο μεγαλώνει η εξάρτηση είναι μεγαλύτερη.

6. Και φυσικά, ενας σημαντικός κίνδυνος είναι τα παθογόνα μικρόβια που αναπτύσσονται επάνω της.Οι πιπίλες περιέχουν ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες. Οι επιστήμονες μας πληροφορούν ότι στις πιπίλες αναπτύσσεται συχνά ένα λεπτό περίβλημα μικροβίων, μια βιομεμβράνη, η οποία στην πραγματικότητα μεταβάλλει την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα στο στόμα του βρέφους ή του νηπίου. Αυτή η βιομεμβράνη μπορεί να ωθήσει την περιοχή σε φλεγμονή και δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του στόματος και των δοντιών, του γαστρεντερικού, του ανώτερου αναπνευστικού και των αυτιών. Γι αυτό και θέλει πολύ συχνό καθάρισμα, βράσιμο, αποστείρωση και άλλαγμα.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, συζητήστε με άλλες μαμάδες και κάντε μια βόλτα στο διαδίκτυο ή σε βιβλιοπωλεια. Το θέμα της πιπίλας ειναι σημαντικό και όσον αφορά το κόψιμό της, και όσον αφορά την ασφάλεια που δίνει πολλές φορές η χρήση της στα παιδιά. Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση να την αποστειρώνετε συχνά, και ποτέ μη πιέζετε το παιδί να τη χρησιμοποιήσει αν εκείνο δε θέλει.

 

 

Πηγή: mothersblog.gr