Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/334326-proeklampsia-stin-egkymosyni-ola-osa-prepei-na-gnorizete#ixzz3lNBorqOX

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/334326-proeklampsia-stin-egkymosyni-ola-osa-prepei-na-gnorizete#ixzz3lNBorqOX

Η προεκλαμψία είναι μία διαταραχή που συνήθως συμβαίνει στο δεύτερο μισό μίας εγκυμοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία νόσο των αγγείων του πλακούντα που προκαλεί μείωση της πρόσληψης του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών από το έμβρυο και προσβάλει τα αιμοφόρα αγγεία της μητέρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει αν έχει προεκλαμψία, αν παρατηρήσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλοι που επιμένουν και δεν φεύγουν με παυσίπονα.
  • Προβλήματα στην όραση
  • Αύξηση αρτηριακής πίεσης
  • Ταχυκαρδίες
  • Πρήξιμο στα άκρα
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο
  • Αναστατωμένη ψυχολογική διάθεση
  • Απότομη αύξηση βάρους
  • Ναυτία ή εμετός
  • Πόνος χαμηλά στη πλάτη, πόνος στον δεξί ώμο

Πότε συνήθως συμβαίνει; Σε ποιο μήνα;

Η προεκλαμψία ξεκινά συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης, με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως τότε μπορεί η πίεση της εγκύου να είναι σταθερή χωρίς κάποια σημαντική άνοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που μια εγκυμονούσα πρέπει να ελέγχει και να καταγράφει καθημερινά την πίεσή της. Ώστε αν παρατηρήσει κάποια διαφορά, όπως ξαφνική αύξηση, να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό της.

Πώς αναγνωρίζουμε ότι έχουμε προεκλαμψία;

Αν κάποια εγκυμονούσα παρατηρήσει κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε, τότε ο γιατρός της θα την υποβάλει σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Γιατί εμφανίζεται η προεκλαμψία σε εγκύου και ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή;

Οι επιστήμονες μέσα από μελέτες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία, έχουν οι γυναίκες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, είναι πολύ νεαρές σε ηλικία ή άνω των 40 ετών, ή κυοφορούν δίδυμα ή και περισσότερα έμβρυα. Επίσης, γυναίκες που είναι υπέρβαρες, που υπάρχει ιστορικό προεκλαμψίας στην οικογένειά τους (γιαγιά, μαμά), που έχουν πρόβλημα υπέρτασης ή ζαχαροδιαβήτη, καθώς και γυναίκες με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η προεκλαμψία;

Συνήθως όταν εξελίσσεται η διαταραχή της προεκλαμψίας, η μητέρα και το μωρό είναι υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Με διάφορες θεραπευτικές αγωγές, ο κάθε γιατρός, βοηθάει να επιμηκυνθούν οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ώστε η καλή υγεία του μωρού και η επιβίωσή του να είναι πιο πιθανή.
Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, λαμβάνοντας ο θεράπων ιατρός υπόψη την επιβίωση της μητέρας και του μωρού, πραγματοποιεί τοκετό, ακόμη και αν δεν έχει συμπληρώσει η μητέρα όλες τις εβδομάδες της κύησης. Με λίγα λόγια δηλαδή, η μοναδική θεραπεία, είναι ο τοκετός!

Τέλος θα σας συμβουλέψουμε, να καταγράφετε την πίεσή σας καθημερινά και να έχετε τακτική επικοινωνία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας. Είναι το καταλληλότερο πρόσωπο που μπορείτε να συμβουλευτείτε. Επίσης μπορείτε να τον ρωτήσετε επιπλέον πράγματα για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Να θυμάστε πώς αν η προεκλαμψία διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθήσετε τις οδηγίες των ειδικών, δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα!

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr