Πέμπτη , 2 Ιανουάριος 2025
Προωρότητα: Πώς επηρεάζει την οικονομική κατάσταση και τη σεξουαλική ζωή στο μέλλον

Προωρότητα: Πώς επηρεάζει την οικονομική κατάσταση και τη σεξουαλική ζωή στο μέλλον

Όταν ένα παιδί έχει γεννηθεί πολύ πρόωρα και με πολύ χαμηλό βάρος, όχι μόνο έχει πιο ασθενική υγεία όταν μεγαλώσει, αλλά και περισσότερα οικονομικά προβλήματα, καθώς και λιγότερους συντρόφους, σύμφωνα με μια νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαρότζ Σαϊγκάλ του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics, συνέκριναν στοιχεία για 100 άτομα ηλικίας 29 έως 36 ετών που είχαν γεννηθεί πρόωρα, έχοντας βάρος έως ένα κιλό, με 89 άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος κατά τη γέννησή τους (πάνω από 2,5 κιλά).

AdTech Ad

bigstock Baby s Feet 87167939

Η σύγκριση έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πολύ μικρό βάρος όταν γεννήθηκαν είναι πιθανότερο να είναι άνεργοι, να αμείβονται λιγότερο όταν έχουν εργασία (κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά τους είναι 20.000 δολάρια μικρότερο), να μην έχουν μόνιμο σύντροφο (περίπου οι μισοί), να μην έχουν κάνει ποτέ σεξ (το 20% έναντι 2% στην ομάδα κανονικού βάρους), να έχουν λιγότερα παιδιά, να πάσχουν από περισσότερες χρόνιες παθήσεις (ιδίως νευρολογικές) και να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μειονέκτημα της μελέτης τους αποτελεί το μικρό μέγεθος του δείγματος. Ανέφεραν επίσης ότι «η πλειονότητα των ενηλίκων που είχαν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα, είναι μορφωμένοι, ζουν ανεξάρτητα, δουλεύουν και συνεισφέρουν ομαλά στην κοινωνία. Είναι όμως δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον γι’ αυτά τα άτομα όσον αφορά την απασχόλησή τους, το εισόδημά τους, την οικογένειά τους, τις διαπροσωπικές σχέσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους. Για το λόγο αυτό, είναι ουσιώδες να τυγχάνουν της αναγκαίας υποστήριξης και συνεχούς παρακολούθησης».

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ένα παιδί γεννιέται τόσο πρόωρα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr