Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Στοματίτιδα στα παιδιά και πώς να την αντιμετωπίσετε

Στοματίτιδα στα παιδιά και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η στοματίτιδα είναι πολύ συχνή στα βρέφη αλλά και στα παιδιά. Συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν τα παιδιά δεν μπορούν να φάνε ή να πιούνε.

Μπορεί να ξεκινήσει με ένα άσπρο στίγμα στη στοματική κοιλότητα αλλά σύντομα τα στίγματα μπορεί να γίνουν περισσότερα.Η στοματίτιδα είναι αρκετά συνηθισμένη στα νεογέννητα όταν δεν έχουν πλυθεί καλά οι θηλές από τα μπουκάλια ή οι πιπίλες, αλλά και αργότερα, όταν σταματά η αποστείρωση και ξεκινά η φάση που το μωρό βάζει τα πάντα στο στόμα.

Παρ΄όλο που θεραπεύεται εύκολα, με τοπική εφαρμογή στοματικής γέλης, μπορεί να αργήσετε να την καταλάβετε, αφού θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν το εσωτερικό των χειλιών, ο ουρανίσκος και η γλώσσα.

Πριν από τη χρήση της στοματικής γέλης, θα μπορούσατε να καθαρίσετε το στόμα και τη γλώσσα του μικρού σας με μία γάζα βουτηγμένη σε νερό και μαγειρική σόδα. Για λόγους πρόληψης, καλό είναι να πλένετε συχνά τα χέρια του μωρού με τρεχούμενο μωρό ή μία βρεγμένη πετσέτα, ακόμα κι αν είστε έξω από το σπίτι.

Η διάρκεια της στοματίτιδας μπορεί να είναι από 1 ως 2 εβδομάδες, ο πολύ έντονος πόνος όμως συνήθως υποχωρεί μετά την 4η ημέρα.

Δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την στοματίτιδα. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά για να απαλύνουν τον πόνο είτε σε μορφή γέλης (gel), είτε σε μορφή διαλύματος που θα σας το φτιάξει ο φαρμακοποιός σας κατόπιν οδηγίας του παιδίατρου (διάλυμα αναισθησίνης) και μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά 15 λεπτά πριν το φαγητό για να μπορέσει το παιδί να ανακουφιστεί λίγο και να φάει.

Κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων δώστε του να φάει δροσερά και μαλακά φαγητά και αποφύγετε τα αλμυρά, φαγητά με μπαχαρικά ή ξινούς χυμούς (πχ πορτοκαλάδα) τα οποία ερεθίζουν τα έλκη και πονούν.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr