Τα πρώτα παιχνίδια του μωρού πρέπει να ενισχύσουν τις δεξιότητες και την ανάπτυξη του και δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκα.
Το πιθανότερο είναι να διαπιστώσετε ότι αν και τα παιχνίδια κεντρίζουν το ενδιαφέρον του μωρού σας, όσο ακόμα είναι βρέφος το καλύτερο «παιχνίδι» του είστε εσείς. Για να καταλάβετε ότι το μωράκι σας θέλει να παίξει παρατηρήστε τα σήματα που στέλνει. Αυτά συνήθως είναι:
- Παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον εσάς ή άλλα άτομα του περιβάλλοντος σας.
- Σηκώνει τα χεράκι του για να το πάρετε αγκαλιά.
- Χαμογελάει.
Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι το μωρό σας βαρέθηκε τα παιχνίδια και χρειάζεται ένα διάλειμμα. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως:
- Κλαίει
- Φτύνει
- Κοιτάζει μακριά
Για να διασκεδάσετε το μωρό σας δοκιμάστε τα παίξετε μαζί του τα επόμενα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Να θυμάστε ότι όσα παιχνίδια προορίζονται για μεγαλύτερα παιδάκια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα για ένα μωρό μόλις λίγων μηνών, ενώ τα μικρά κομμάτια που ενδέχεται να περιέχουν είναι επικίνδυνα γιατί μπορεί να τα καταπιεί και να πνιγεί. Αντίθετα, εκείνα που προορίζονται για μικρότερες ηλικίες γίνονται γρήγορα βαρετά και παύουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του.
Παραδοσιακά παιχνίδια ή αλλιώς παιχνίδια με τη μαμά και τον μπαμπά
Τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό ενθουσιάζεται με παιχνίδια όπως το γνωστό σε όλους μας «κου κου τσα» ή άλλα που περιλαμβάνουν άγγιγμα και γαργαλητό όπως το «Πάει ο λαγός να πιει νερό».
Όταν το μωρό σας αποκτήσει τον έλεγχο του κεφαλιού του θα διασκεδάζει με παιχνίδια κατά τα οποία το πετούν και το στριφογυρίζουν…στα οποία οι μπαμπάδες είναι πρώτοι. Τέτοιο είναι π.χ «το αεροπλανάκι», όπου ο γονιός πετά το μωρό λίγο πάνω στον αέρα και το αφήνει να πέσει στην αγκαλιά του.
Το καλύτερο είναι να αφήνετε το μωρό να καθοδηγεί εκείνο τα παιχνίδια μαζί σας. Κάποιες μέρες μπορεί να θέλει να παίξει πιο διαδραστικά, ενώ άλλες μπορεί να προτιμά να περνά την ώρα του χαζεύοντας μαζί σας ένα βιβλίο με πολύχρωμες εικόνες.
Τα πρώτα εκπαιδευτικά παιχνίδια
Τους πρώτους μήνες της ζωής του το παιχνίδι βοηθά το μωρό στο συντονισμό χεριού – ματιού, ενισχύει τις ικανότητες χειρισμού και του μαθαίνει την σχέση αιτίου – αποτελέσματος. Δώστε σημασία στα χρώματα και τους ήχους αφού η ακοή είναι αρκετά ανεπτυγμένη από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αργότερα θα διασκεδάζει ανακαλύπτοντας καινούργιες υφές. Έτσι λοιπόν επιλέξτε:
Για μωρά 0-3 μηνών
- Μόμπιλο
- Κρεμαστά κουδουνάκια
- Άθραυστοι καθρέφτες
- Μόμπιλο με χρωματικές αντιθέσεις
- Υφασμάτινα ή χαρτονένια βιβλία
- Παιχνίδια για ψηλάφηση
- Μίνι γυμναστήριο και χαλάκια παιχνιδιού
Για μωρά 3-6 μηνών
- Περιστρεφόμενες επιφάνειες
- Κουδουνίστρες
- Παιχνίδια που παράγουν ήχους
- Πολύχρωμοι δακτύλιοι οδοντοφυΐας
- Κέντρο δραστηριοτήτων