Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

The DOLLcumentary: Πώς οι γονείς προσπαθούν να εμπνεύσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους;

Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι πόσες φορές ανταποκρίνεται ολόψυχα, έστω για λίγο, αφιερώνοντας όλη της την προσοχή στο παιδάκι της και σε αυτό που ζητάει και το οποίο ουσιαστικά είναι ποιοτικός χρόνος με τον γονιό του, είτε με τη μαμά είτε με τον μπαμπά;

Στο The DOLLcumentary, το ντοκιμαντέρ που διερευνά τα οφέλη από το παιχνίδι με τις κούκλες για το παιδί, αλλά και γενικότερα τη σχέση παιδιών – γονέων σε σχέση με την ενσυναίσθηση, ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν στους γονείς τι ακριβώς σημαίνει να λες «μεγαλώνω το παιδί μου με ενσυναίσθηση», δηλαδή κατανοώντας τα συναισθήματά του, τι λέει και τι εννοεί, ουσιαστικά. Με αφορμή το παιχνίδι με την κούκλα Barbie® και τα συμπεράσματα που εξήγαγαν από μεγάλη επιστημονική μελέτη οι νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, το τέταρτο επεισόδιο του The DOLLcumentary επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στο πώς θα γίνει η εφαρμογή των αξιών της ενσυναίσθησης στην καθημερινότητά μας. 

Δείτε το τέταρτο επεισόδιο του The DOLLcumentary:

Τα σημεία «κλειδιά» στην προσέγγιση των παιδιών

Στο τέταρτο επεισόδιο του The DOLLcumentary, οι ειδικοί μάς μιλούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ως γονείς να προσεγγίζουμε τα παιδιά μας, με βάση τις αρχές και τις αξίες της ενσυναίσθησης. Εκτός από τον ποιοτικό χρόνο, που όλοι τονίζουν πως είναι ανάγκη να αφιερώνουμε στα παιδιά, έρχεται η θετική γονεϊκότητα, κατά την οποία, όπως μάς εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, καθηγητής Αναστάσιος Σταλίκας, «οι γονείς προσπαθούν να αναπτύξουν στο μάξιμουμ, όλες τις δυνατότητες, ικανότητες, τις κλίσεις και τα ταλέντα των παιδιών τους».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε κι εμείς και το παιδί πως είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προτιμήσεις, διαφορετικά πιστεύω: «Εάν θέλουμε τα παιδιά να προχωρήσουν στην ενσυναίσθηση πρέπει να καταλάβουν τον εαυτό τους πως είναι διαφορετικός από εμάς. Για να το καταλάβουν πρέπει εμείς να γίνουμε θεατρικοί, πρέπει εμείς να τους δείξουμε τη διαφορετικότητα», δηλώνει ο εργοθεραπευτής Στράτος Αλεξάνδρου στο ντοκιμαντέρ.

Εν τούτοις είναι σαφές πως η ανησυχία των γονιών για θέματα που κατά βάση δεν μπορούν να ελέγξουν, δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί. Η Dr Sarah Gerson, επικεφαλής της μεγάλης επιστημονικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, που απέδειξε με τη βοήθεια της νευροαπεικόνισης τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες αναφορικά με την ενσυναίσθηση κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Η έρευνά μας απέδειξε πως τα παιδιά μπορούν να αναπτύσσουν την ενσυναίθησή τους ακόμα και όταν παίζουν μόνα τους, εφόσον παίζουν με κούκλες. Κι αυτό θεωρώ πως είναι πολλά ανακουφιστικό για τους σημερινούς γονείς, ειδικά εν μέσω πανδημίας».

Το παιχνίδι με τις κούκλες, το παιχνίδι με την κούκλα Barbie®, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να αντιληφθεί πως είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, με απεριόριστες δυνατότητες, που μπορεί να κατακτήσει ότι επιθυμεί, στη ζωή του, για το μέλλον του. Δίνει όμως επίσης τη δυνατότητα στους γονείς να αντιληφθούν πως όταν το παιδί τους παίζει με κούκλες, αναπτύσσει την ενσυναίσθησή του και αποκτά χαρακτηριστικά που το βοηθούν να γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος.


Πηγή