Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024
Θεραπεία γονιμότητας: Ποιες είναι οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού

Θεραπεία γονιμότητας: Ποιες είναι οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού

Περίπου 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας παγκοσμίως. Χάρη στις θεραπείες υποβοηθούμενης παραγωγής όμως, εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο.

Η βασική απορία κάθε ζευγαριού που απευθύνεται στον ειδικό για να αποκτήσει παιδί, αφορά τις πιθανότητες που έχει και πότε θα γίνει αυτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης που έγινε στην Δανία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction, τρεις στις τέσσερις γυναίκες που ξεκινούν θεραπεία γονιμότητας καταφέρνουν τελικά να αποκτήσουν παιδί εντός πέντε ετών, είτε ως αποτέλεσμα της αγωγής, είτε φυσιολογικά.

Η μελέτη στηρίζεται σε ανάλυση στοιχείων από γεννήσεις που αφορούσαν σχεδόν 20.000 γυναίκες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας στην Δανία, την περίοδο 2007-2010. Η πλειοψηφία των γυναικών αυτών (57%) απέκτησαν παιδί ως αποτέλεσμα της αγωγής, το 14% συνέλαβε αυθόρμητα χωρίς θεραπεία και πάνω από το 57% γέννησε εντός δύο ετών.

bigstock Close up on pregnant belly wit 71989753

Συνολικά 19.884 γυναίκες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για ζώντες γεννήσεις στην διετία, την τριετία και την πενταετία. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, το 57% των γυναικών είχε αποκτήσει παιδί, το 46% με εξωσωματική γονιμοποίηση και το 34% με σπερματέγχυση. Το συνολικό ποσοστό γεννήσεων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πενταετίας, από 65% μετά από τρία χρόνια σε 71% μετά από πέντε χρόνια. Επίσης, το 16,6% των γυναικών που ξεκινήσει με σπερματέγχυση απέκτησε παιδί τελικά μετά από πέντε χρόνια, όχι ως απόρροια της αγωγής αλλά λόγω αυθόρμητης σύλληψης.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι, η ηλικία ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα. Στην πενταετία, το συνολικό ποσοστό γεννήσεων ήταν 80% στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, 60,5% στις γυναίκες 35-40 ετών και 26% σε όσες ήταν 40 ετών και άνω.

Η Δανία είναι από τις ελάχιστες χώρες, παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες μελέτες, καθώς τηρεί αναλυτικά αρχεία γεννήσεων σε σχέση με θεραπείες για την γονιμότητα και άρα τα αποτελέσματα θεωρούνται ασφαλή για προγνώσεις σε πραγματικό χρόνο.

«Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού είναι καλές. Αν και συχνά απαιτούνται αρκετοί κύκλοι θεραπείας, οι πιθανότητες είναι περισσότερες μετά την κατάλληλη αγωγή, χωρίς όμως να αποκλείεται και η αυθόρμητη σύλληψη» υπογραμμίζει η ερευνήτρια. Σαρα Μαλχαου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr