Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024
Θερμοπληξία στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Θερμοπληξία στα παιδιά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Το καλοκαίρι αν και είναι περίοδος χαράς και ξεγνοιασιάς για τα μικρά παιδιά εντούτοις κρύβει πολλούς κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι και η έκθεση του παιδιού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμότητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά και περισσότερο για εκείνα ηλικίας κάτω από 4 ετών λόγω ανεπαρκών θερμορυθμιστικών μηχανισμών.

Η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η παρατεταμένη έκθεση σε αυτήν, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη αύξηση τη θερμοκρασία του σώματος και από ένα σημείο και πάνω παύει να λειτουργεί ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός. Σε αντίθεση, στον πυρετό λειτουργεί στον εγκέφαλο θερμοστατικός μηχανισμός ο οποίος επιτρέπει την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι κάποιου σημείου κάθε φορά. Για το λόγο αυτό το ύψος του πυρετού δεν είναι πάντοτε το ίδιο.

Η έκθεση του παιδιού σε ψηλή θερμοκρασία χωρίς να παίρνει τα απαιτούμενα υγρά μπορεί να οδηγήσει στην θερμική εξάντληση. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί είναι κεφαλαλγία, ναυτία, ζάλη, εμετός, γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή η κατάσταση τότε το παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία απειλεί την ζωή του παιδιού γιατί ο οργανισμός χάνει την ικανότητα του να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία σώματος μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου ή και ψηλότερα με αποτέλεσμα την βλάβη του εγκεφάλου και ίσως το θάνατο. Είναι λοιπόν μια επείγουσα κατάσταση που το χρειάζεται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Μέχρι το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Βάλτε το παιδί σε δροσερό δωμάτιο.
2. Αφαιρέστε τα ρούχα του παιδιού.
3. Κάντε το ένα δροσερό μπάνιο ή τυλίξτε το με δροσερές βρεγμένες πετσέτες.

Ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα χρειάζεται μεγάλη προσοχή των παιδιών. Μέτρα προστασίας τους είναι:

1. Να τους φοράτε ρούχα τα οποία να είναι ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.

2. Να τους φοράτε όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι καπέλο.

3. Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν άσκοπα έξω στον ήλιο ειδικά μεταξύ 10.00 π.μ και 3.00 μ.μ

4. Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Ελέγξτε ότι η κρέμα προστατεύει από την έκθεση στη Α και Β υπεριώδη ακτινοβολία. Να βάζετε κρέμα και στα αυτιά και στο λαιμό των παιδιών.

5. Να δίνετε στα παιδιά σας πολλά υγρά ακόμα και αν αυτά σας λένε ότι δεν διψάνε.

6. Να παίρνουν ελαφριά και συχνά γεύματα.

7. Να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο στο σπίτι και σε κλιματιζόμενα δωμάτια όπου υπάρχουν. Οι ανεμιστήρες βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα και πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.

8. Να αποφεύγουν παιχνίδια που παίζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα παιχνίδια που απαιτούν έντονη άσκηση όπως είναι το ποδόσφαιρο.

9. Αν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι και αισθάνεται ιδιαίτερα ζεστό τότε να κάνει ένα δροσερό μπάνιο, όχι όμως κρύο μπάνιο. Εύκολα μπορεί να πάθει υποθερμία.

10.ΠΡΟΣΟΧΗ Να μην μένουν μόνα τους τα παιδιά μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο και ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες.

 

 

Πηγή: mothersblog.gr