Πέμπτη , 5 Δεκέμβριος 2024

Tips για μαμάδες: Επτά λάθη που πιθανόν κάνετε όταν φτιάχνετε ψωμί

Παρότι τα υλικά είναι λίγα και απλά, συνήθως το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Δεν φουσκώνει, είναι σκληρό και μετά την δεύτερη μέρα σφίγγει και δεν τρώγεται.

Tο ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. μήλα), ζάχαρη, ελιά, λαχανικά (π.χ. μαρούλι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας).

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου ( λευκό αλεύρι ) και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Η ζύμη, σύμφωνα με το el.wikipedia.org αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει.

Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες. Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό “χωριάτικο” ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Τι φταίει λοιπόν και ενώ ζυμώνετε καλά τη ζύμη το ψωμί δεν φουσκώνει  ή δεν είναι αφράτο;

Πιθανόν ένας ή περισσότεροι από τους εξής επτά λόγους:

  • τα υλικά δεν είναι στις σωστές αναλογίες
  • η ζύμη έχει περισσότερο νερό απ ΄όσο πρέπει
  • η μαγιά έχει πολύ αλάτι

Δείτε και τους υπόλοιπους λόγους στο βίντεο που ακολουθεί:


Πηγή