Η πιτυρίδα είναι μία συχνή δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να οφείλεται σε ξηροδερμία, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή και σε κάποια ευαισθησία σε συγκεκριμένα προϊόντα μαλλιών.
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα προϊόντα για την πιτυρίδα, μπορείτε όμως να την αντιμετωπίσετε και με αγνά και φυσικά υλικά.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του για τη υγεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσική θεραπεία για την πιτυρίδα. Ενυδατώνει το δέρμα, προλαμβάνει την ξηροδερμία και σύμφωνα με έρευνα, η συστηματική χρήση του μπορεί να μειώσει την πιτυρίδα σε οκτώ εβδομάδες κατά 68%.
Πριν λουστείτε, κάντε απαλό μασάζ με το λάδι καρύδας σε όλο το κεφάλι και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά.
Αλόη
Η αλόη είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και την επουλωτική της δράση. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων και οι αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές της ιδιότητες καταπολεμούν και προλαμβάνουν την πιτυρίδα.
Ομοίως με παραπάνω, εφαρμόστε το τζελ αλόης απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το να δράσει για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια λουστείτε.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο εξισορροπεί το pH του δέρματος και μειώνει την πιτυρίδα. Μάλιστα θεωρείται μία από τις καλύτερες θεραπείες λόγω της οξύτητάς του.
Σε ένα μπολ προσθέστε ισόποση δόση μηλόξυδου και νερού και απλώστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Κάντε απαλό μασάζ στα μαλλιά σας και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε κάνοντας απαλό μασάζ
Μαγειρική σόδα
Κι όμως, μία από τις πολλές χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και η αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Η μαγειρική σόδα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες και ανακουφίζει από τον κνησμό και τον ερεθισμό του δέρματος. Μπορείτε να την εφαρμόσετε και απευθείας πάνω στο δέρμα του κεφαλιού μετά το μπάνιου. Αφήστε την για ένα με δύο λεπτά και συνέχεια ξεβγαλτε με άφθονο νερό.
Εντάξτε στη διατροφή σας τορφές πλούσιες σε ωμέγα-3
Η ανεπαρκής πρόσληψη λιπαρών οξέων επιδεινώνει την ξηροδερμία στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως είναι τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.
Πηγή: healthline.com
Πηγή