Ως άγχος αποχωρισμού ορίζεται η αντίδραση του όταν φεύγει από την αγκαλιά της μαμάς του και καλείται να μείνει μόνο του σε ένα περιβάλλον. Η συγκεκριμένη αντίδραση συνήθως συνοδεύεται με κλάμα και γκρίνια και συμβαίνει γιατί το μωρό ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι μπορείτε να φύγετε από κοντά του, δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι θα επιστρέψετε και ανησυχεί. Και αυτό ανήκει στα αναπτυξιακά στάδια και είναι ένδειξη ότι το μωρό σας μεγαλώνει.
Πότε εμφανίζεται;
Το άγχος του αποχωρισμού εμφανίζεται συνήθως μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών. Φτάνει στο «peak» του στην ηλικία των 10 με 18 μηνών και μέχρι την ηλικία των δύο συνήθως έχει πια εξαφανιστεί. Λίγο πολύ όλα τα μωρά το παρουσιάζουν, σε διαφορετική όμως ένταση και ίσως να έχει διαφορετική διάρκεια.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Όπως σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, έτσι και στο συγκεκριμένο θα πρέπει να κάνετε υπομονή. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό στο μωρό σας και να το χειριστείτε με ψυχραιμία και υπομονή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα tips που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση:
Επιμείνετε στην καθημερινή σας ρουτίνα
Εάν το μικρό σας έχει συνηθίσει σε μία συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα προσπαθήστε να μην αποκλίνετε από αυτήν. Του δημιουργεί ασφάλεια και το γεγονός ότι ξέρει πώς θα περάσει το χρόνο του και ποιες δραστηριότητες θα κάνετε μαζί, το προκαλεί ασφάλεια και ηρεμία.
Μάθετέ του να παίζει και μόνο του
Από την ηλικία των εννέα μηνών και έπειτα όπου το μωρό σας μπορεί να κάθεται και μόνο του, καλό είναι σιγά σιγά να το αφήνεται να παίζει και μόνο του με τα παιχνίδια του. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ανεξάρτητο και δυναμικό ήδη από τη βρεφική του ηλικία.
Προσέξτε τον αποχαιρετισμό
Κάθε φορά που πρέπει να αποχωριστείτε για λίγο το παιδί σας, καλό είναι ο αποχαιρετισμό σας να είναι σύντομος και γλυκός. Έτσι, ο αποχωρισμός δεν θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσες πρέπει.
Πηγή: todaysparent.com
Πηγή