Το κάθε μωρό μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό, η αύξηση όμως του βάρους συνήθως ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Τα νεογέννητα μωρά που θηλάζουν μπορεί να χάσουν έως και το 10% του βάρους που έχουν όταν γεννιούνται,μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες μετά τον τοκετό.
Ωστόσο, μέχρι να γίνουν δέκα ημερών, πρέπει να πάρουν το βάρος που έχουν χάσει. Έπειτα και μέχρι περίπου τον τρίτο μήνα, το μωρό θα πρέπει να παίρνει περίπου 30 γραμμάρια τη μέρα.
Γιατί το μωρό δεν παίρνει βάρος;
Δεν έχετε αρκετό γάλα
Η αύξηση του βάρους είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας τρώει επαρκώς. Εάν δεν έχετε πολύ γάλα το μωρό θα πιπιλίζει τη θηλή χωρίς ωστόσο να τρώει την ποσότητα που πρέπει.
Δεν θηλάζετε όσο συχνά πρέπει
Φροντίστε να θηλάζετε το μωρό σας κάθε δύο με τέσσερις ώρες τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες. Εάν το βρέφος θέλει να θηλάζει πιο συχνά ξαναβάλτε το στο στήθος.
Δεν θηλάζετε για αρκετή ώρα
Τα νεογέννητα θηλάζουν για περίπου οκτώ με δέκα λεπτά από το κάθε στήθος. Πολλές φορές ωστόσο, το μωρό μπορεί να κοιμηθεί κατά τον θηλασμό ή απλώς να πιπιλίζει χωρίς να πίνει στην πραγματικότητα γάλα.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Τις πρώτες αυτές εβδομάδες, είναι σημαντικό το μωρό να τρέφεται επαρκώς. Το μητρικό γάλα θα του δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Τι πρέπει να έχετε λοιπόν κατά νου εάν δείτε ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό βάρος;
- Θηλάζετε πιο συχνά, κάθε δύο με τρεις ώρες ή όταν το μωρό σας δείχνει με τον τρόπο του ότι πεινάει. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από το ξένο γάλα, με αποτέλεσμα τα μωρά να πεινάνε πιο συχνά.
- Αποφύγετε την πιπίλα – Εάν το μωρό πιπιλίζει την πιπίλα αντί να θηλάζει, είναι πιθανό να μην καταναλώνει όσο φαγητό θα έπρεπε.
- Κρατάτε το μωρό ξύπνιο – Προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό ξύπνιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, χαϊδεύοντάς το στις πατούσες και αλλάζοντας συχνά θέσεις θηλασμού.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας – Ο παιδίατρος παρακολουθεί την καμπύλη ανάπτυξης του μωρο΄και είναι αυτός που θα σας συμβουλεύει για οποιονδήποτε άλλο τρόπο αντιμετώπισης, όπως το συμπλήρωμα με ξένο γάλα κ.α.
Πηγή: verywellfamily.com
Πηγή