Το πρόβλημα των «πεταχτών» αυτιών στα παιδιά είναι υπαρκτό καθώς περίπου 5% των μωρών γεννιούνται έτσι ενώ πάνω από το 2% έχουν φυσιολογικό σχήμα το οποίο όμως αλλάζει μετά τον τρίτο μήνα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το σχήμα και η θέση των αυτιών είναι κληρονομική και υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Τα «πεταχτά αυτιά» δεν έχουν συνήθως καλά σχηματισμένη έλικα (πτυχή) και μερικές φορές το ένα είναι πιο πεταχτό από το άλλο.
Τα αφεστώτα ώτα, όπως αποκαλούνται, δεν αλλάζουν, αντίθετα αυξάνεται το μέγεθος τους που οριστικοποιείται στην ηλικία των 5‐6 ετών.
Χαρακτηρισμοί όπως «Ντάμπο το ελεφαντάκι» , από άλλα παιδάκια πάνω στο παιχνίδι και στα πλαίσια της ειλικρίνειας και της αθωότητας της παιδικής ηλικίας, δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στο παιδί καθώς δεν μπορεί αν διαχειριστεί τον χλευασμό και την κοροϊδία. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, γίνονται εσωστρεφή ενώ άλλες φορές εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά.
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, το πρόβλημα λύνεται, όχι όμως με …λευκοπλάστ ή επιδέσμους στα αυτιά, ούτε βέβαια με την παρακίνηση να κοιμάται το μωρό πότε πάνω στο ένα αυτί και πότε στο άλλο. Αλλά με χειρουργική επέμβαση. Η διόρθωση στα πεταχτά αυτιά δεν απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση σε νοσοκομείο, αλλά γίνεται με νοσηλεία μίας ημέρας.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες, ώστε οι συνομήλικοι του παιδιού να μην ακουμπούν και να μην ασχολούνται με τα αυτιά του, ώστε να μην υποστεί κάποιο τραυματισμό στο άμεσο μετεγχειρητικό στάδιο. Για το λόγο αυτό καλό είναι οι διαδικασίες αυτές να γίνονται σε περιόδους που το παιδί δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Παράλληλα, υπάρχει και η συσκευή Ear Buddies, που υπόσχεται ανάπλαση των αυτιών χωρίς χειρουργείο καθώς αποτελείται από νάρθηκες και ιμάντες.
Ωστόσο, πριν πάρετε κάποια απόφαση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πηγή: mothersblog.gr