Κυριακή , 1 Δεκέμβριος 2024
Τρόποι που μπορείτε να αρνηθείτε στο παιδί σας χωρίς να του πείτε «όχι»!

Τρόποι που μπορείτε να αρνηθείτε στο παιδί σας χωρίς να του πείτε «όχι»!

Το «όχι» είναι η λέξη που συχνά και με μεγάλη ευκολία λένε οι γονείς στα παιδιά τους. Ο φόρτος των πολλών ευθυνών, η ύπαρξη συνεχιζόμενων και άλυτων προβλημάτων ή απλά η κούραση της στιγμής ωθούν τους γονείς στο να αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των παιδιών με μια απλή λέξη, η οποία όμως δεν επιτρέπει την συνέχιση του διαλόγου.

Ταυτόχρονα όταν ένα παιδί λαμβάνει συχνά μια αρνητική απάντηση διαπιστώνει ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή με δυσάρεστο τρόπο αυξάνοντας τις πιθανότητες να κάνει αυτό που του απαγορεύουν. Παρακάτω, σας προτείνουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας αποφεύγοντας το όχι:

«Έλα να σου δείξω κάτι που έχω για σένα». Στην περίπτωση που το παιδί σας πάρει στα χέρια του κάποιο αντικείμενο, το οποίο εσείς δεν θέλετε, η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να αδιαφορήσετε ως προς το ίδιο το αντικείμενο και να προτείνεται να του δώσετε κάτι άλλο που είναι ενδιαφέρον για εκείνο. Αν δει ότι εσείς ταράζεστε ή θυμώνετε ή λέτε αμέσως «Όχι αυτό!» καταλαβαίνει ότι την επόμενη φορά που θα θέλει να ασχοληθείτε μαζί του θα πρέπει να αγγίξει ακριβώς αυτό. Επομένως, δώστε του κάτι άλλο που θα του αρέσει, ζητώντας να σας επιστρέψει αυτό που κρατάει.

«Αν πάς εκεί θα χτυπήσεις». Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου. Ταυτόχρονα, με την συμπεριφορά τους σας προκαλούν για να διαπιστώσουν εάν θα τα προστατέψετε. Όταν πλησιάσει κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για το ίδιο, για παράδειγμα μια πρίζα, είναι καλύτερα να το προσεγγίσετε ήρεμα, να καθίσετε κάτω ώστε να είστε στο ύψος του και να του εξηγήσετε τι μπορεί να συμβεί εάν βάλει το χέρι του εκεί. Η συζήτηση με τα παιδιά συμβάλει στο να πάρουν το ενδιαφέρον που αναζητούν και να κατανοήσουν τι πρέπει να προσέχουν και τι όχι.

«Προσπάθησε να ηρεμήσεις για να μου εξηγήσεις τις ακριβώς θέλεις και να το συζητήσουμε.». Πολλές φορές τα παιδιά γίνονται πολύ επίμονα και απαιτητικά σε αυτό που ζητούν. Μπορεί να θέλουν να φάνε κάτι που δεν επιτρέπεται, να πάνε βόλτα κάποια στιγμή που δεν είναι εφικτό ή να θέλουν να τους αγοράσουμε κάτι που το ζήλεψαν και τους άρεσε. Προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν θα βάλουν όλες τους τις δυνάμεις! Θα θυμώσουν, θα φωνάξουν, θα ουρλιάξουν, θα βάλουν τα κλάματα και αυτά μπορεί να τα κάνουν είτε μπροστά σε άλλους ανθρώπους, για παράδειγμα μέσα στο κατάστημα, ή στο σπίτι. Όταν το παιδί ζητάει κάτι με αυτό τον τρόπο ή επιμένει, το να του απαντάμε «Όχι, δεν γίνεται» επιτείνει την συμπεριφορά του. Η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, λέγοντάς του ότι μόλις ηρεμίσει θα μπορέσουμε να συζητήσουμε. Αποφεύγουμε την κουβέντα με το παιδί όταν είναι αναστατωμένο. Μπορούμε να το πάρουμε μια αγκαλιά ή να το κρατάμε, τονίζοντάς του ότι μόνο όταν ησυχάσει θα κάνουμε διάλογο μαζί του.

«Δώσε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ και θα το συζητήσουμε». Συνήθως η απάντηση αυτή βοηθά τους γονείς να κερδίσουν χρόνο για τον εαυτό τους όταν συναισθηματικά δεν έχουν την ηρεμία να μιλήσουν με το παιδί για αυτό που θέλει ή όταν αιφνιδιάζονται ή εκνευρίζονται από αυτό που τους ζητάει. Παίρνοντας χρόνο έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν και αυτό που αισθάνονται και αυτό που τους ζητάει το παιδί και στην συνέχεια να πάρουν την καλύτερη απόφαση. Είναι σημαντικό όταν κουβεντιάζουμε μαζί τους να έχουμε την κατάλληλη ψυχική διάθεση και να είμαστε αφοσιωμένοι μόνο σε εκείνα.

«Οι άλλοι πονούν και στεναχωριούνται όταν τους χτυπάς». Κάποιες φορές τα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν το αδελφάκι τους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο ο γονιός οφείλει να εξηγήσει στο παιδί τα συναισθήματα που προκαλεί στον αδελφό ή στην αδελφή του με αυτή την πράξη. Ακόμη, χρειάζεται να καταλάβει ποια είναι τα συναισθήματα του παιδιού που χτυπάει και τι το κάνει να συμπεριφέρεται έτσι. Μπορεί για παράδειγμα να νιώθει αδικημένο ή θυμωμένο. Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι όταν δεν νιώθουμε καλά το λέμε και δεν χτυπάμε. Τα παραπάνω, βέβαια δεν μπορούν να συμβούν όταν η απάντηση από την πλευρά του γονέα είναι «Όχι αυτό» ή «Μην το κάνεις αυτό!».

«Η ιδέα σου είναι πολύ ωραία αλλά δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να το κάνουμε». Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά ζητούν κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο χρόνο, όπως για παράδειγμα το να τους αγοράσουμε ένα σκυλί. Αν δεν διατίθεται ο απαραίτητος χώρος για αυτό τότε μπορείτε να εξηγήσετε στα παιδιά ότι χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο σπίτι για να έχετε τη δυνατότητα να πάρετε ένα σκυλάκι. Μπορείτε ακόμη τους πείτε ότι σας αρέσει πολύ η ιδέα τους, ώστε να τα ενισχύσετε για την πρωτοβουλία, και ότι στο μέλλον μπορεί να βρείτε κάποιον τρόπο για να το αγοράσετε.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr