Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024
Τσακωμοί αδερφών: 4 τρόποι για να σταματήσετε τους καυγάδες

Τσακωμοί αδερφών: 4 τρόποι για να σταματήσετε τους καυγάδες

Όταν καλωσορίζετε ένα μικρότερο αδερφάκι στην οικογένεια, έχετε όνειρα και φαντάζεστε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα και να είναι μεταξύ τους οι καλύτεροι φίλοι του κόσμου.

Αυτό που δεν προβλέπετε είναι ότι στο μεταξύ μεσολαβούν μάχες μεταξύ των αδερφών, αντιπαλότητα και περιφρόνηση ο ένας για τον άλλον.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ τους. Η Δρ Laura Markham, συγγραφέας του βιβλίου Peaceful Parent, Happy Siblings, υποστηρίζει ότι πρωταρχικό ρόλο παίζει το περιβάλλον που φτιάχνουν οι γονείς στο σπίτι. Αν δηλαδή αναπτύξετε μια γλυκιά και βαθιά σχέση με το κάθε παιδί δεν θα αισθάνεται κανείς ότι απειλείτε ή ότι χάνει την προσοχή σας. Έτσι τα παιδιά εκφράζουν τις ανάγκες τους χωρίς να επιτίθεται ο ένας στον άλλον, αναπτύσσουν δεξιότητες και δημιουργούν μεταξύ τους σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης.

Πώς λοιπόν ένας γονιός δημιουργεί ένα τέτοιο περιβάλλον; Διαβάστε τις 4 συμβουλές που προτείνει η Δρ Markham.

Δεν υπάρχει λόγος να φωνάζετε στα παιδιά

Όταν η απογοήτευση φτάνει στο αποκορύφωμά της, οι γονείς πιστεύουν πώς ο μόνος τρόπος να επιβάλλουν την τάξη είναι να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους. Σύμφωνα πάντως με την Δρ Markham οι φωνές δεν λειτουργούν – αντιθέτως δείχνουν κακή συμπεριφορά την οποία θα ακολουθήσουν και τα παιδιά. Ακολουθείστε τις παρακάτω τρεις συμβουλές:

  • Όταν εκνευρίζεστε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε το πρότυπο των παιδιών σας και πάρτε όσο χρόνο χρειάζεται για να ηρεμήσετε.  επιστρέψει στον εαυτό σας να ηρεμήσει.
  • Χρησιμοποιήστε τον χρυσό κανόνα της ευγένειας στην οικογένειά σας. Ορίστε τα όρια για τα πειράγματα, το λεξιλόγιο καθώς και τη σωματική βία.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με τον λόγο. Επιτρέπεται ασφαλώς να θυμώνουν ο ένας στον άλλον αλλά δεν επιτρέπεται να επιτίθενται σωματικά ο ένας στον άλλον ή λεκτικά με βρισιές.

Ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσετε τα παιδιά να δημιουργήσουν μια καλή σχέση

Αν τα παιδιά σας έχουν ξεπεράσει την νηπιακή ηλικία και εξακολουθούν να τσακώνονται αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ειρηνική σχέση μεταξύ τους. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να χρειαστεί να αναιρέσουν κάποιες κακές συνήθειες αλλά δεδομένου ότι τα παιδιά πλέον είναι σε θέση να μιλάνε καλά, μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν το παιδί σας έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια προς ένα αδελφάκι, θα πρέπει να συμπάσχετε με τα συναισθήματά του ώστε να το βοηθήσετε να εκφραστεί σε εσάς, να ανοίξει δηλαδή την καρδιά και ύστερα να βελτιωθεί η σχέση μεταξύ των αδερφών.

Μην κάνετε τα παιδιά σας ζητήσουν συγνώμη – αμέσως

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που κάνουν σχεδόν όλοι οι γονείς είναι να αναγκάζουν τα παιδιά να λένε συγνώμη ο ένας από τον άλλον αμέσως μετά τον τσακωμό. Σύμφωνα όμως με έρευνα, η συγνώμη αμέσως μετά από έναν τσακωμό λέγεται με θυμό και δυσαρέσκεια. Τα παιδιά εξακολουθούν να είναι αναστατωμένα και την λένε μόνο και μόνο επειδή πιέζονται από τους γονείς και όχι επειδή την εννοούν.  Βοηθήστε πρώτα να γίνει η επανασύνδεση μιλώντας στα παιδιά και έπειτα θα ειπωθεί και η συγνώμη.

Για να έχετε ένα ειρηνικό σπιτικό πρέπει να είστε ήρεμοι

Νεύρα έχουμε όλοι. Αντί να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον ή τα παιδιά σας, φύγετε για λίγο από το σπίτι για να ηρεμήσετε.  Η Δρ Markham υποστηρίζει ότι η ηρεμία είναι το κλειδί για τη διδασκαλία στα παιδιά. Πώς όμως θα παραμείνετε ψύχραιμοι όταν έχετε φτάσει σε σημείο βρασμού;

  • Σταματήστε ό,τι κάνετε  και πάρτε βαθιές αναπνοές.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν πεθαίνει. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε μπορεί να ηρεμήσει.
  • Μειώστε το δικό σας άγχος υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να αποφασίσετε ποιος έχει δίκιο (που είναι πάντα λάθος διότι προωθεί τη δυσαρέσκεια στο παιδί που «χάνει»). Απλά εμποδίστε την άσκηση κάθε μορφής βίας και αποκαταστήστε την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας με την παρουσία σας.
  • Τέλος, βοηθήστε τα παιδιά βρουν μια λύση.
Πηγή: baby.gr