Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζουμε ένα παιδί να αγκαλιάσει κάποιον;

Πόσες φορές αλήθεια σας πίεσαν να αγκαλιάσετε με το ζόρι κάποιον οικογενειακό φίλο ή συγγενή; Μήπως θυμάστε το συναίσθημα που νιώσατε; Μην προσπαθείτε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο αγγελούδι σας. Αν δεν θέλει να αγκαλιάσει κάποιον, είναι ελεύθερο να μην το κάνει.

Δείτε παρακάτω γιατί χρειάζεται να σεβαστούμε την παιδική επιθυμία.

1) Διδάσκουμε έμμεσα τα παιδιά να χρησιμοποιούν το σώμα τους, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους άλλους.
2) Δίνουμε το μήνυμα στα παιδιά, ότι δεν έχουν έλεγχο του σώματος και των συναισθημάτων τους (ιδιαίτερα σημαντικό για τα σεξουαλικά κίνητρα των κοριτσιών κατά την ενηλικίωση).
3) Τα παιδιά μαθαίνουν, ότι οι ενήλικες έχουν το δικαίωμα να τα αγγίζουν όπως και όποτε θέλουν.
4) Μερικές φορές, όταν αναγκάζουμε τα παιδιά μας να αγγίξουν κάποιον, τα καθιστούμε άθελα μας ευάλωτα απέναντι στις προθέσεις των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης.
5) Μαθαίνουμε στο παιδί μας, ότι το αγκάλιασμα και η φυσική επαφή, είναι ο μόνος τρόπος για να δείξει την αγάπη ή την εκτίμηση του, γεγονός, που ενδεχομένως να μην ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του.
6) Όταν δεν σεβόμαστε τα σωματικά και συναισθηματικά όρια του παιδιού σε αυτή την ηλικία, τότε το εμποδίζουμε να γίνει ένας συγκροτημένος και χειραφετημένος ενήλικας, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του.
7) Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούμε τη δυσπιστία του παιδιού απέναντι στο ένστικτο του για το περιβάλλον και την ασφάλεια του, και επομένως επηρεάζουμε αρνητικά με τη στάση μας την αυτοεκτίμηση του.

Χρήσιμες Συμβουλές:
* Η άρνηση ενός παιδιού να αγκαλιάσει κάποιον, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται στο μυαλό των γονέων με την απείθαρχη και ανυπάκουη παιδική συμπεριφορά.
* Όταν ένα παιδί απορρίπτει μια αγκαλιά, είτε από έναν άγνωστο ενήλικα είτε από ένα συγγενικό πρόσωπο, μη διστάσετε να διευκρινίσετε μέσα από μία ήρεμη συζήτηση μαζί του, για ποιους λόγους αποφεύγει αυτού του είδους τη σωματική επαφή με το συγκεκριμένο άτομο.
* Μην πιέζετε το παιδί σας να αγκαλιάσει τους άλλους, εφόσον δεν το επιθυμεί. Αφήστε το ελεύθερο, να εκφράσει δημιουργικά την αγάπη ή τη συμπάθεια του, με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!


Πηγή