Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς …αγκαλιά με την οικογένειά σας!

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Μπορεί να μην έχει θεσμοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ωστόσο, η ιδέα ενός ανθρώπου από το Μίσιγκαν της Αμερικής να δημιουργήσει μία Ημέρα Αγκαλιάς το 1986, βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση με αποτέλεσμα από ανεπίσημη Εθνική Ημέρα της Αμερικής να γίνει Παγκόσμια. Πρόκειται για μία ιδέα που προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε έναν τρόπο να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Δεν είναι όμως μόνο συναισθηματικά τα οφέλη, αφού σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση. Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

Οσο για τη μητρική αγκαλιά..

Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοι είστε σήμερα.

Επιστημονικά, η μητρική αγκαλιά μειώνει τον πόνο. Αν λοιπόν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.

Η μητρική αγκαλιά…μεγαλώνει γερά παιδιά! «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος. Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα.

Η αγκαλιά της μαμάς, η ζεστασιά της αγάπης της και η ασφάλεια που νιώθει το μωρό μέσα στα χέρια της είναι το καλύτερο και πρώτο φάρμακο για όλα. Ειναι η απόδειξη της αγάπης της και το σημείο αναφοράς των μωρών…

Η μητρική αγκαλιά είναι θεραπευτική. μειώνει τις ανασφάλειες, τους φόβους, τον πονο, την αστάθεια. Αυξάνει την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά, επηρεάζει τη συναισθηματική  ισορροπία, καταπολεμά το στρες, και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, βοηθά και στη νοητική ανάπτυξη του μωρού εκτός από την ψυχική. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες.

Ψυχολογία μωρού: Δώστε στο μωρό σας ανεξάντλητη αγάπη και άπειρες αγκαλιές

Τέλος να θυμάστε και τις αγκαλιές στους γονείς σας… ή σε άλλους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς αποδεδειγμένα η αγκαλιά βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ...Μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ. Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνει την κατάθλιψη και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.

O Juan Mann, ο άνδρας που ξεκίνησε το κίνημα με τις «Δωρεάν αγκαλιές» κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους πως μια αγκαλιά πολλές φορές μπορεί να είναι η καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα μας. 

Αγκαλιαστείτε λοιπόν για να έχετε καλύτερη υγεία, να είστε πιο ευτυχισμένοι και να μην έχετε άγχος στη ζωή σας!

 


Πηγή