Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Κακοποίηση Παιδιών: Γιατί δεν αντιδράς;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποιεί από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2016, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών.

Όπως κάθε χρόνο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει και φέτος εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη διεθνή καμπάνια 19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών του διεθνούς Οργανισμού που υλοποιείται από τον διεθνή Οργανισμό Women’s World Summit Foundation με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 φορέων από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της διαχρονικής και στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Συμβούλιο της Ευρώπης τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης που θεσπίστηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου.

Φέτος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ένα φαινόμενο που –δυστυχώς- συναντάται συχνά και στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Εγκλήματα που συντελούνται μέσα σε σπίτια και κοινωνίες και μόνο ελάχιστες περιπτώσεις ζητούν βοήθεια. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή αλλά και ο φόβος των παιδιών τα οδηγεί να μην αποκαλύπτουν το τι τους συμβαίνει.

Σημαντικό θα ήταν να σταθεί κάποιος στο τελευταίο δεδομένο. Από τα 3 παιδιά μόνο 1 παιδί θα ζητήσει βοήθεια και θα το αποκαλύψει στους γονείς του. Οι λόγοι εικάζεται ότι είναι πολλοί.

Ο Οργανισμός International Center for Missing and Exploited Children έχει ανακοινώσει ότι:

● 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο

● 1 στα 10 παιδιά κάτω από την ηλικία των 18 ετών θα κακοποιηθεί σεξουαλικά αυτό το χρόνο

● Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται

Ακολουθήστε το #ΓιατίΔενΑντιδράς σε όλα τα Social Media του οργανισμού και στη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/hamogelo.org/

Καθόλη τη διάρκεια της εκστρατείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

● Πραγματοποιεί πανελλαδικά διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης από την εξειδικευμένη Ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

● Διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

● Αναρτά άρθρα ψυχολόγων, πραγματικές ιστορίες παιδιών θυμάτων και οπτικοακουστικό υλικό στα social media και στο site του Οργανισμού

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης (18/11), την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή ζωντανή εκπομπή «Ρώτα το Χαμόγελο» όπου ψυχολόγοι του οργανισμού θα αναλύσουν το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των θεατών. Η δράση «Ρώτα το Χαμόγελο» απαριθμεί έως τώρα 18 εκπομπές.

Σας καλούμε να συμμετέχουμε όλοι στις δράσεις και να γίνουμε η «φωνή» κάθε παιδιού που με κάθε τρόπο κακοποιείται βιώνοντας την απόλυτη καταπάτηση των δικαιωμάτων του!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον μόνο Οργανισμό στην Ελλάδα και έναν από τους ελάχιστους διεθνώς που τόσο επιστημονικά όσο και στο πεδίο, εφαρμόζει δράσεις και παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά σε επίπεδο Πρόληψης και στα παιδιά θύματα σε επίπεδο Παρέμβασης και Θεραπείας.

Στελεχωμένο από μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

Προληπτικά απευθυνόμενο σε κάθε παιδί

● Πραγματοποιεί διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης στα Σχολεία όλης της χώρας

● Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών 116 111»

● Πραγματοποιεί Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών και Γονέων

● Υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών

Παρεμβατικά απευθυνόμενο σε παιδιά θύματα

● Λαμβάνει ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» και τις προωθεί στις αρμόδιες Αρχές

● Πραγματοποιεί Επιτόπια Παρέμβαση για παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο

● Λειτουργεί 10 Σπίτια για την ασφαλή διαμονή παιδιών θυμάτων

● Λειτουργεί 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά που μεγαλώνουν σε δυσλειτουργικές οικογένειες

● Λειτουργεί το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού, έναν αυτόνομο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο -υπό καθεστώς πλήρους προστασίας- παιδιά μετέχουν στις νομικές διαδικασίες με την ιδιότητα του θύματος ή του μάρτυρα σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Θεραπευτικά απευθυνόμενο σε παιδιά θύματα

● Λειτουργεί το «Σπίτι του Παιδιού», το 1ο στην Ελλάδα, Κέντρο Ημέρας για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας καθώς και παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού

Τέλος, εξειδικευμένα για παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης & εμπορίας

● Παρέχει πληροφορίες και κατευθύνσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

● Λειτουργεί εξειδικευμένους Κόμβους ενημέρωσης

● Παρέχει φιλοξενία στα Σπίτια του Οργανισμού

● Εφαρμόζει διαδικασίες εντοπισμού και επανένωσης των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια

● Παρέχει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά


Πηγή