Μία από τις «αποστολές» μου μέσα από την ιδιότητά μου είναι να μπορέσω να βοηθήσω κάθε άνθρωπο να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του. Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο να βοηθώ γονείς γιατί με πολλούς τρόπους κάνουν την πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, θα εστιάσω περισσότερο στο ρόλο της μητέρας που φέρουν οι γυναίκες.
Η δουλειά τους σε αυτό τον ρόλο τους είναι κρίσιμη διότι το είδος της φροντίδας που δέχονται τα παιδιά από εκείνες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, διαμορφώνει όσα θα έρθουν αργότερα. Η πιο σημαντική βοήθεια που μπορώ να προσφέρω στην γυναίκα που έχει και τον ρόλο της μητέρας είναι να διατηρεί την ισορροπία της και την αυθεντικότητά της μεταξύ των πιο σημαντικών της ρόλων.
Συγκεκριμένα, μέσω της δυναμικότητάς της να καταφέρνει να στέκεται όρθια στις προκλήσεις της μητρότητας με ακεραιότητα και αφοσίωση ενώ δίνει στον εαυτό της αγάπη, συμπόνια, και κατανόηση όταν τα καταφέρνει λιγότερο τέλεια από όσο θα ήθελε. Διότι το «λιγότερο τέλεια» είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει και με τον οποίο πρέπει να θέλει να γίνει.
Η γυναίκα ως μητέρα έχει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή της κόρης και του γιού. Συνήθως θέλει να αποτελέσει το καλό παράδειγμα για το κάθε παιδί. Κι εκεί συνήθως τους ζητάω να σκεφτούν τι είναι αυτό που τους κάνει καλό παράδειγμα ή πιο συγκεκριμένα, τι είναι αυτό που θέλουν να παραδειγματίσουν !
Αυτοπεποίθηση !! Όποιο ρόλο κι αν έχεις, αν το κάνεις με αυτοπεποίθηση, τότε δείχνεις στην κόρη σου μια πτυχή του πως είναι μια γυναίκα που έχει αυτοπεποίθηση. Και ενώ δεν μπορείς να προσδοκάς να μεγαλώσει και να γίνει σαν κάποιον άλλον άνθρωπο (ή και σαν εσένα), τουλάχιστον εκείνη μπορεί να έχει ένα σημείο αναφοράς στο μυαλό της για το τι σημαίνει να έχεις αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές μπορεί να κάνεις περισσότερα από όσα μπορεί να δει εκείνη και να θέλεις να της δείξεις τους πολλαπλούς ρόλους σου για να σε εκτιμήσει περισσότερο ; Δεν θα βοηθήσει σε τίποτα να απαριθμείς πόσα διεκπεραιώνεις.
Εκείνη θα προσπαθήσει να καταλάβει τον κόσμο της στον δικό της ρυθμό. Μπορεί να κάνεις πολλά περισσότερα αλλά η αυτοπεποίθησή σου θα φανεί στην απουσία της ανάγκης σου να το φωνάξεις στον κόσμο.
Μερικές φορές η γυναίκα που δεν εργάζεται εκτός σπιτιού πιστεύει ότι δεν είναι δυνατό μοντέλο για την κόρη της. Αλλά αν η κόρη έχει την ανάγκη να δει επί της ουσίας την μητέρα της να κάνει κάτι προκειμένου να πιστέψει ότι είναι δυνατό να το κάνει κι εκείνη, τότε καμία μητέρα δεν θα ήταν καλό μοντέλο ρόλου καθώς δεν μπορεί να ζήσει παρά μόνο μία ζωή. Τη δική της ! Αντίθετα είναι σημαντικό και απαραίτητο να βεβαιωθεί ότι η κόρη της ξέρει ότι την σέβεται, όποια επιλογή κι αν κάνει, συμπεριλαμβανομένου και την επιλογή δημιουργίας οικογένειας αντί εξέλιξης καριέρας. Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν τις ίδιες επιλογές για να είναι σωστοί. Όλοι όμως έχουν ανάγκη να σέβονται τόσο τις επιλογές τους όσο και τις επιλογές των άλλων. Και βέβαια, είναι σημαντικό να μην της περάσει η μητέρα της το μήνυμα ότι πρέπει να μπορεί να κάνει τα πάντα. Ξέρετε ότι δεν αυτό δεν γίνεται και αν δεν το ξέρει απλά θα μεγαλώσει μια γυναίκα που θα βλέπει τη ζωή της ως καθήκον και υποχρεώσεις.
Η μητέρα πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς να μιλάει στην κόρη της για τις προσωπικές θυσίες που κάνουν οι άνθρωποι όταν θελήσουν να πραγματώσουν αυτά που επιθυμούν πολύ. Να της δείξει πόσο σημαντικό είναι για την ίδια σαν γυναίκα και μητέρα, να αφήνει για αργότερα (και όχι για ποτέ) κάποια πράγματα για να περάσει χρόνο μαζί της. Δεν είναι συζήτηση ενοχής και υποχρέωσης αλλά για να δοθεί έμφαση στην προσωπική επιλογή και ευθύνη. Να διδάξει στην κόρη της πόσο χαρούμενη είναι ενώ επιλέγει να κάνει αυτό που η ίδια επιθυμεί στη ζωή της, με βάση αυτό που είναι για την ίδια σημαντικό, κι όχι για να εκπληρώσει τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από την ίδια.
Αυτό είναι ένα καλό μοντέλο ρόλου στα σίγουρα για εκείνη !
Όσον αφορά τον γιό της, αυτή η σχέση κάνει και τους δύο πολύ πλούσιους. Ζούμε σε μια εποχή που η μάχη των φύλων είναι καυτό θέμα, διότι έχουμε μάθει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ζούμε σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Σκεφτόμαστε διαφορετικά, θέλουμε διαφορετικά, ζούμε διαφορετικά. Τα στερεότυπα περιορίζουν με δραματικό και ανακριβή τρόπο την οπτική μας. Ο γιός βοηθάει την γυναίκα να αγαπήσει και να εκτιμήσει την αρσενικότητά για όλα τα υπέροχά της. Οι γυναίκες έχουμε διδαχθεί ότι οτιδήποτε αρσενικό είναι ξένο, άσχημο, κακό ή προς σμίλευση, αλλά έχοντας γιο και βλέποντας όλους τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η αρσενικότητά βιώνεται, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου πνεύματος.
Η γυναίκα ως μητέρα είναι σημαντική στο χτίσιμο της αυτοεκτίμησης και του γιου. Εκείνη μεταδίδει τα δικά της συναισθήματα αυτό-αξίας. Αν εκείνη βλέπει τον εαυτό της ως κάτι σημαντικό (αλλά όχι σαν πάρα πολύ σημαντικό), ο γιός της θα νοιώθει σημαντικός και άξιος να αγαπηθεί. Η μητέρα μεταφέρει δύο μηνύματα στον γιο της : 1. Αν εγώ είμαι σημαντική τότε είσαι σημαντικός και 2. είμαι σημαντική άρα είμαι άξια της αγάπης σου και θα στο επιβεβαιώνω. Αυτό το δεύτερο μήνυμα που συχνά παρακάμπτεται, είναι ίσως και το πιο σημαντικό συστατικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξελιχθούν σε υπέροχους ενήλικες.
Η μητέρα είναι αυτή που θα του μάθει πώς να φέρεται με σεβασμό σε μια γυναίκα. Αν τον αφήνει να την εξουσιάζει ή να την ελέγχει, το πιο πιθανό είναι να κάνεις ακριβώς αυτό στις σχέσεις και στο γάμο του. Αν η ίδια μάθει να θέτει όρια στην σχέση της με το γιο της και να άγεται με υγιές ενδιαφέρον για τον εαυτό της, θα δημιουργήσει έναν άνδρα που θα είναι καλός φίλος και σύντροφος με τις γυναίκες. Η μητέρα είναι το μοντέλο του υγιούς γάμου και της υγιούς ερωτικής σχέσης. Διότι οι περισσότερες μητέρες έχουν πάνω τους την πλειονότητα των ευθυνών της γονεική ανατροφής, και τα αγόρια μαθαίνουν περισσότερα από την μητέρα τους όσον αφορά το πώς να αγαπούν, απ’ ότι από τον πατέρα τους. Όμως μερικές μητέρες μπορεί να ανησυχούν αν η δική τους παιδική ηλικία δεν αποτελεί υπέροχο παράδειγμα γονικής σχέσης αγάπης, και κατά συνέπεια ότι και η δική τους σχέση με το παιδί τους μπορεί να κινδυνεύει.
Η μητέρα είναι αυτή που θα του μάθει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του σαν ξεχωριστή προσωπικότητα όταν η ίδια σέβεται τις ανάγκες της και είναι κοντά του να ακούσει τις δικές του μοναδικές ανησυχίες, δυνάμεις και αδυναμίες, να κατανοήσει το επίπεδο ωρίμανσής του και να επικοινωνούν με ενσυναίσθηση.
Η μητέρα ξέρει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με υποχρεώσεις και επιθυμίες του αγοριού της που θα την φέρουν αντιμέτωπη με ανησυχίες ασφάλειας του και επικινδυνότητας είτε επαγγελματικά είτε σε ανδρικές συνήθειες. Όμως κάθε τόσο πρέπει να θυμάται ότι μεγαλώνει έναν γιο με σκοπό να γίνει ο ενήλικας που θα κυνηγήσει τα πιστεύω του και τα όνειρά του. Όσο κι αν κάποιες σκέψεις τρομάζουν, για έναν άνδρα είναι σημαντικό να αναπτύξει την γενναιότητα και την δυναμικότητα να σταθεί όρθιος και επιλυματικός, και αυτό θα πρέπει να την κάνει να νοιώθει υπερήφανη ακόμα κι αν ασπρίσουν τα μαλλιά της μέσα σε μια νύχτα.
Η γυναίκα ως μητέρα πρέπει να κάνει ότι μπορεί να συνδέεται με τα παιδιά σας κάθε μέρα, να τα αγκαλιάζει και να τα φιλάει (αγόρι ή κορίτσι), ακόμα κι αν είχε ακατάλληλο πρότυπο σχέσης γονέα παιδιού. Ακόμα κι αν με το ένα από τα παιδιά της είναι πιο εύκολο, σίγουρα θα χρειαστεί να δουλέψει για να φτιάξει την σχέση της και με το άλλο, καθώς αυτή η δυσκολία έχει σχέση με την δική της επαφή με κάποιον από τους γονείς της. Ακόμα κι αν η γυναίκα είχε απόμακρη σχέση με τον πατέρα της (ή και με τους δύο γονείς), και πάλι μπορεί να βοηθηθεί ώστε να δημιουργήσει μια θερμή και γεμάτη αγάπη και επικοινωνία σχέση με τον δικό της γιο ή και τα δύο παιδιά.
Έχουμε μεγάλο έλεγχο στον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και δεν είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε δύσκολες σχέσεις αν συνειδητά επιλέξουμε να το πάμε διαφορετικά.
Ο ρόλος της γυναίκας στη ζωή των παιδιών είναι βασικός ώστε να μεγαλώσουν με υγιή τρόπο, ψυχικά και σωματικά. Όμως τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια έχουν απόλυτη ανάγκη το ιδιαίτερο μοντέλο και τα στοιχεία που έχει να προσφέρει και ο άνδρας ως πατέρας και η γυναίκα ως μητέρα.
Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy22271 = 'ioanna.thps' + '@'; addy22271 = addy22271 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text22271 = 'ioanna.thps' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy_text22271); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–> / <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy31961 = 'itheodorakopoulou' + '@'; addy31961 = addy31961 + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; var addy_text31961 = 'itheodorakopoulou' + '@' + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy_text31961); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή