Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Αρνάκι γιουβέτσι στη γάστρα – Newsbeast


Υλικά για 4 μερίδες

  • 1.600 γρ. μπούτι αρνίσιο με το κόκαλο σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα σε κύβους 1-2 εκ.
  • 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, χτυπημένα
  • 90 ml ούζο ή τσίπουρο
  • 2 κ.τ.σ. μέλι
  • 1 κ.τ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κ.γ. ξερό)
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο πρόβειο
  • 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αρνί με το λάδι και αλατοπίπερο.
  2. Ζεσταίνετε καλά μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια αρνιού για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύετε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λάδι ακόμα.
  4. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ντομάτα, το αλκοόλ, το μέλι, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύετε και κλείνετε το καπάκι.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
  6. Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει.
  7. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Μεταφέρετε το αρνάκι με τα λαχανικά και τα υγρά του σε γάστρα.
  9. Προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
  10. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για 30 λεπτά.
  11. Αφαιρείτε το καπάκι, προσθέτετε 200 ml ζεστό νερό και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
  12. Αφαιρείτε από τον φούρνο και πασπαλίζετε αν θέλετε με δυόσμο.

Source link