Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Σπιτική μανιταρόπιτα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου
  • 1 συσκευασία μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες 700 γραμμάρια
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας φυτική μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτετε τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με κρασί.
  3. Προσθέτετε τα μπαχαρικά. Μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά, αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε την διαδικασία για την πίτα.
  4. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Λιώνετε τη μαργαρίνη σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι.

Για τη συναρμολόγηση ζύμης – γέμισης

  1. Βάζετε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσετε στο τέλος την πίτα από πάνω. Αλείφετε με πινελάκι μαργαρίνη.
  2. Βάζετε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσετε και αλείφετε με μαργαρίνη. Συνεχίζετε με άλλα δύο φύλλα.
  3. Βάζετε τη μισή γέμιση και απλώνετε να έχει παντού.
  4. Απλώνετε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτετε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφετε με μαργαρίνη καλά και τις άκρες και κλείνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
  5. Αλείφετε από πάνω στο τέλος ξανά με μαργαρίνη και κόβετε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλετε.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να ροδίσει το φύλλο για περίπου 40 με 45 λεπτά.

Source link