Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Φοκάτσια με ντοματίνια και βασιλικό

.infinite-article-container .comments-list-wrap .comments-list{ display:block!important; }

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη φοκάτσια

  • 1 μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. τοματίνια με τα κοτσάνια τους
  • χοντρό αλάτι
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. χλιαρό νερό (από τα 300 γρ.) και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε με τον γάντζο και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι, αλλά όχι να κολλάει. Περίπου 8-10 λεπτά παίρνει αυτή η διαδικασία.
  5. Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  6. Λαδώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα.
  7. Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 35×25 εκ. και τοποθετούμε λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε ελαφρά.
  8. Βάζουμε το ζυμάρι επάνω της και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
  9. Καθώς φουσκώνει η ζύμη κρατάμε μερικά φύλλα βασιλικού για να γαρνίρουμε και τα υπόλοιπα τα χτυπάμε με λίγο ελαιόλαδο στο γουδοχέρι ή στο μπλέντερ με τα μαχαίρια μέχρι να διαλυθεί λίγο ο βασιλικός.
  10. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την πιέζουμε με το δάχτυλο μας εκτός από τις άκρες έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μικρά λακάκια.
  11. Σε κάθε λακάκι βάζουμε τα τοματίνια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το μείγμα λάδι-βασιλικού.
  12. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με χοντρό αλάτι και φύλλα βασιλικού και ψήνουμε για 20-25  μέχρι να χρυσαφίσει και να φουσκώσει.

Source link