Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως αποθηκεύεις το τυρίμε λάθος τρόπο, μειώνοντας πρόωρα τη διάρκεια ζωής του.
Ωστόσο, αν το τυλίξεις σωστά, όχι μόνο θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά θα εξοικονομήσεις και χρήματα.
Το τυρί είναι ένα νόστιμο και ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές όπως γευστικά ριζότο, λαχταριστά ζυμαρικά με τυρί και αφράτες πίτες, όπου λιώνει και ξεχειλίζει από τη ζεστή ζύμη.
Είναι επίσης ιδανικό για γρήγορα σνακ, όπως ομελέτες, όπου προσθέτει έξτρα απολαυστική γεύση, νόστιμα τοστ ή απλά με κράκερ μετά το δείπνο ή ως μεταμεσονύκτιο σνακ.
Είτε το χρησιμοποιείς ως συνοδευτικό, είτε κόβεις κρυφά ένα κομμάτι και το τρως κατευθείαν, είναι σημαντικό να το αποθηκεύεις σωστά. Επειδή είναι ένα ευαίσθητο τρόφιμο, μπορεί να χαλάσει εύκολα, οδηγώντας σε σπατάλη.
Αν το τυρί εκτεθεί υπερβολικά στον αέρα, μπορεί να ξεραθεί και να σκληρύνει, ενώ αν αποθηκευτεί σε υπερβολικά υγρό περιβάλλον, μπορεί να γίνει κολλώδες, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας.
Τι πρέπει να κάνεις και τι όχι για να διατηρήσεις το τυρίφρέσκο
Ίσως νομίζεις ότι είναι καλύτερο να το διατηρείς στο πλαστικό περιτύλιγμα στο οποίο το αγοράζεις, όμως σύμφωνα με μια πρώην τυροκόμο και συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής, αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Η Erika Kubick αποκάλυψε στην Express γιατί αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος στην αποθήκευση του αγαπημένου γαλακτοκομικού προϊόντος:
«Το τυρί είναι ζωντανό και αναπνέει, που σημαίνει ότι χρειάζεται οξυγόνο και υγρασία για να παραμείνει φρέσκο και γευστικό», εξήγησε. «Ξέρω ότι είναι βολικό να το κρατήσεις στο πλαστικό στο οποίο το αγόρασες, αλλά είναι εξίσου εύκολο να το αποθηκεύσεις σωστά. Η σωστή αποθήκευση του τυριού είναι απλή και απαιτεί μόνο λίγα λεπτά προσπάθειας».
Το να το αφήσεις τυλιγμένο στο πλαστικό, δεν επιτρέπει στο τυρί να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα να σκληρύνει και να χάσει τη γεύση του. Από την άλλη, αν παγιδευτεί πολλή υγρασία, το πλαστικό μπορεί να δημιουργήσει ένα υπερβολικά υγρό περιβάλλον, κάνοντας το τυρί κολλώδες, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας.
Γι’ αυτό, συνιστάται πάντα να αφαιρείς το πλαστικό περιτύλιγμα μόλις φέρεις το τυρί στο σπίτι ή το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά.

Η καλύτερη μέθοδος αποθήκευσης είναι να το τυλίξεις σε λαδόκολλα (baking paper), αλλά μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ειδικό χαρτί αποθήκευσης τυριού, το οποίο είναι επαναχρησιμοποιούμενο.
Βεβαιώσου ότι κανένα σημείο του τυριού δεν είναι εκτεθειμένο, γιατί αυτό θα το κάνει να σκληρύνει. Αν παρατηρήσεις μια ξηρή ή σκληρή άκρη, απλώς κόψε τη και πέτα την, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι παραμένει ασφαλές για κατανάλωση.
Η Erika πρόσθεσε: «Τύλιξε το τυρί σε λαδόκολλα ή σε χαρτί κρεοπωλείου. Στη συνέχεια, βάλτο μέσα σε μια σακούλα Ziploc. Πριν κλείσεις το φερμουάρ, βεβαιώσου ότι υπάρχει λίγος αέρας μέσα στη σακούλα, ώστε το τυρί να έχει αρκετό οξυγόνο και υγρασία. Έτσι, το τυρί σου θα παραμείνει γευστικό, φρέσκο και με την ιδανική υφή για πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα διαρκούσε κανονικά».
«Η ακριβής διάρκεια ζωής του τυριού εξαρτάται από τον τύπο του. Τα φρέσκα τυριά, όπως η ρικότα, διαρκούν μόνο λίγες μέρες, ενώ τα τυριά με φλούδα, τα παλαιωμένα τυριά και το μπλε τυρί μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για εβδομάδες», κατέληξε.
Πηγή