Υλικά για 18 muffins
Για την κρούστα
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 και ½ κ.σ. κανέλα
Για τα muffins
- 2 γλυκοπατάτες (περίπου 400γρ) καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 και ¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 αβγά
- ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
- ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- ½ φλ. τσαγιού γάλα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ¾ φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Για την κρούστα
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπολ που θα κρατήσετε χωριστά από τα άλλα υλικά.
Για τα muffins
- Βράστε τις γλυκοπατάτες, αφήστε τις να κρυώσουν, στραγγίστε τις καλά και χτυπήστε τις στο μπλέντερ μέχρι να αφρατέψουν.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC (με αέρα) και λαδώστε ένα ταψάκι για muffins ή βάλτε σε κάθε θήκη ειδικά αντικολλητικά χαρτάκια.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, αφού πρώτα τα κοσκινίσετε.
- Σε μια άλλη λεκανίτσα χτυπήστε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη, το λάδι, το γάλα και το ξύσμα.
- Προσθέστε τις γλυκοπατάτες και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στο μίγμα.
- Ρίξτε στη λεκανίτσα και το μίγμα των ξηρών συστατικών και ανακατέψτε με κουτάλα ή σπάτουλα ώσπου αυτά να υγρανθούν τελείως και το αλεύρι να μην κάνει λευκές γραμμές.
- Τέλος, προσθέστε και τα καρύδια και ανακατέψτε λίγο ακόμα.
- Μοιράστε τη ζύμη στις θήκες του ταψιού (γεμίζοντάς τες κατά τα 2/3) και ρίξτε από πάνω το μίγμα ζάχαρης/κανέλας για την κρούστα.
- Ψήστε τα ώσπου να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα (περίπου 18 λεπτά).
- Όταν τα τρυπήσετε με ένα μυτερό μαχαιράκι, αυτό θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Source link