Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Αμυγδαλωτά Χίου με μαστίχα

Κάθε μπουκιά και ταξίδι στο νησί.

Το παραδοσιακό κέρασμα των γάμων της Χίου συνοδεύεται ιδανικά από χειροποίητη σουμάδα.

Για 25-30 τρίγωνα:

  • 5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 375 γρ. ξασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, τριμμένη*
  • 225 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. σκόνη μαστίχα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.γ. πορτοκαλόνερο
  • 1 αυγό + 1 κρόκος, ελαφρά χτυπημένα
  • 250 γρ. έτοιμο φύλλο μπακλαβά
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. 
  • Σε ένα  μπολ ανακατέψτε τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, το πορτοκαλόνερο και τα χτυπημένα αυγά μέχρι να έχετε μια πλαδαρή, αλλά όχι νερουλή, ζύμη. Προσθέστε κι άλλο πορτοκαλόνερο αν χρειάζεται. 
  • Απλώστε το φύλλο και κόψτε το σε φαρδιές λωρίδες των 5 εκ. Αλείψτε κάθε λωρίδα με λιωμένο βούτυρο. Βάλτε 1 κ.σ. της γέμισης στην άκρη κάθε λωρίδας και διπλώστε σε φάκελο ώστε να δημιουργήσετε μικρά τρίγωνα. 
  • Τακτοποιήστε τα τρίγωνα σε βουτυρωμένο ταψί και αλείψτε τα με λιωμένο βούτυρο. Ψήστε τα για 15-20’, ή μέχρι να ροδίσουν. 
  • Αφήστε τα κρυώσουν και πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη. 

* Για να ξασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα «ζεματάμε» σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Μετά από 2’ τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Τα ξεφλουδίζουμε αμέσως, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος να στεγνώσουν καλά και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν ψιλό σιμιγδάλι.

Από το βιβλίο Greece: το Cookbook, εκδ. Phaidon.


Πηγή