Ανοίγει το Τριώδιο την Κυριακή, κρέας και μεζέδες πρωταγωνιστούν στο τραπέζι, και το κατάλληλο κρασί θα συνοδέψει και θα αναδείξει τις γεύσεις.
Θέλουμε ευχάριστα δροσερά λευκά για τα πρώτα ορεκτικά, τις αλοιφές, τις σαλάτες, φρέσκα ροζέ για ελαφριές σούπες, λαδερά και ζυμαρικά, βαρελάτες νότες και τα βουτυράτα πιλάφια, ευχάριστες ρετσίνες για τα τηγάνια του μεσημεριού, στρογγυλές τανίνες και μακρά επίγευση για τα ψητά λουκάνικα, τα κοκκινιστά, τα κρέατα στη γάστρα.
Δέκα κρασιά για στιγμές απόλαυσης
Κρασιά-στολίδια του ελληνικού αμπελώνα από τα βόρεια μέχρι τα νησιά και την Πελοπόννησο γευτήκαμε στην έκθεση των Μικρών Οινοποιών όπου οινοπαραγωγοί μοιράστηκαν με οινόφιλους και επαγγελματίες του χώρου, τα σπουδαία τους κρασιά.
Τα τραπέζια των Αποκρεών, της Τσικνοπέμπτης, της Καθαράς Δευτέρας ζητούν συμμάχους στο ποτήρι. Ενδεικτικά ακολουθούν δέκα προτάσεις από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, φρουτώδη λευκά, μεταξένια ροζέ, στιβαρά κόκκινα, ανάλαφρες ρετσίνες
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/goustolidi.png?itok=aR5iOHNf)
Cuvee Helene Goustolidi
Εχετε πιει Γουστολίδι; Το Κτήμα Παπαργυρίου στον Λαλιώτη Κορινθίας παρουσιάζει ένα λευκό κρασί με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ορυκτών, γεμάτο στο στόμα σαν κρεμώδες μπριός. 100% Γουστολίδι, καλλιεργημένο σε υψόμετρο 750 μέτρων στα Σοφιανά Κορινθίας. Ενα κρασί με κομψότητα και ισορροπία. Παλαιώνει σε βαρέλι δρυός επί 4-5 μήνες και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Συνδυάστε το δροσερό με λευκό κρέας ή ψητό ψάρι.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/meth-imon.png?itok=evrp-iOV)
ΜΕΘ’ΥΜΩΝ ΑΚΑΚΙΑ Dougos
Mπορει η Ραψάνη να είναι το best seller του κτήματος του Θάνου Ντούκου ωστόσο δοκιμάσαμε και προτείνουμε ένα Ασύρτικο από τα Τέμπη. Στη μύτη επικρατούν τα αρώματα λουλουδιών, τροπικού φρούτου ενώ στο στόμα η κρεμμώδης υφή ισορροπεί θαυμάσια την ορυκτότητα και το νεύρο του Ασύρτικου. Μαλακή φρουτώδης γεύση που συνοδεύεται από μια αίσθηση μπαχαρικών. Απολαυστε το με λεμονάτα πιάτα, στρακοειδή, μικρά ψαράκια, ιδανικό για τους μεζέδες της Καθαρά Δευτέρας.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/liapis.jpg?itok=cdmN4sfk)
LIAPIS CUVEE BLANC
Ασύρτικο και Μοσχάτο στο ποτήρι μας. Κάθε φιάλη του κτήματος προκύπτει από τα 100% άνυδρα αμπελοτεμάχια της Θεσσαλίας. Aνοιχτό χρυσαφί χρώμα, με εκφραστική μύτη απο ροδάκινο, λευκόσαρκα φρούτα, νότες τροπικών φρούτων και λευκά άνθη. Ισορροπημένο στόμα με δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση. Συνδυάζεται πιάτα της Ασιατικής κουζίνας, κοτόπουλο με μυρωδικά, πιάτα με μπεσαμέλ και ψάρια.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/ganis.jpg.png?itok=L2b8boYl)
ARX ΛΕΥΚΟ 2022, VAIOS GANIS
Απολαυστική συνύπαρξη των ποικιλιών Gewurztraminer και Μαλαγουζιά από το οινοποιείο του Βάιου Γκανή στο Δομοκό. Εκρηκτικός συνδυασμός στη μύτη, τραγανό, με ισορροπία αλκοόλης και οξύτητας και νύξεις ροζ πιπεριού. Χρυσοπράσινο στο ποτήρι, ένας συνδυασμός πυρηνόκαρπων και ξηρών καρπών με ανθώδεις νότες. Δοκιμάστε το με ένα κυριακάτικο κοτόπουλο στο φούρνο, ενα χοιρινό με σέλινο ή ένα ψάρι ψητό.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/erimitis.jpg.png?itok=OlYJEfRg)
Ακριώτου Ερημίτης Ροζέ
Ενα ροζέ από 90% Μαλαγουζιά και χρώμα απο την μίξη με Αγιωργίτικο. Γατρονομικό, με έντονο αρωματικό προφίλ δροσερό, με ζωηρή οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Νότες φράουλας, κερασιού, φραμπουάζ, και λευκών λουλουδιών όπως τριαντάφυλλο, γιασεμί και αγιόκλημα. Μέτριο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Δοκιμάστε το με ένα ωραίο ριζότο ή ένα σαγανάκι με γαρίδες.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/apla.jpg.png?itok=ub5RcrAf)
Apla Ροζέ, Oenops Wines
Ένα blend από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι από την περιοχή της Δράμας που συνδυάζει όλο τον ερυθρό πλούτο της Βόρειας Ελλάδας δίνοντας ωραία ανθικά αρώματα, φρουτένιες νότες φράουλας και κερασιού. Ταιριάζει με το Κυριακάτικο Μεσογειακό τραπέζι, πίνεται ευχάριστα με φρούτα εποχής, αλλά και μία πιατέλα με τυριά, κριτσίνια και ξερά σύκα!
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/aslanis.jpg.png?itok=QlT4AINN)
Veranda, Aslanis
Λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το μικρό οινοποιείο της Οικογένειας Ασλάνη. Eνα ροζέ από Ξινόμαυρο και Merlot. Χρώμα μέτριο ρόζ , blend από ξινόμαυρο με merlot το ξινόμαυρο βγάζει όλη τη δροσιστική του οξύτητα αλλά και τα αρώματα των άγριων φρούτων και της ντομάτας παντρεύοντας τα με τα αρώματα κερασιού και φράουλας του Merlot. Στο στόμα πλούσιο και ισορροπημένο με δροσιστική οξύτητα και και επίγευση από το κόκκινο φρούτο. Ταιριάζει με κίτρινα τυριά, ζυμαρικά, πίτσες, λαχανοντολμάδες, αλλα και μελιτζάνες στο φούρνο.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/pelagia.jpg.png?itok=jPT0doMa)
Πελαγία, Κτήμα Μανωλεσάκη
Ο,τι πρέπει για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Ενα Pinot noir 60%, Αγιωργίτικο 40% που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια πρώτης χρήσης για 10 μήνες, ενώ παραμένει σε φιάλες για 12 μήνες. Χρώμα πορφυρό με αρώματα βατόμουρου, κερασιού, νότες βανίλιας και μοσχοκάρυδου, μαύρα κεράσια, γρασίδι. Σώμα στιβαρό και τανίνες μαλακές που ενισχύουν τον πλούτο της επίγευσης. Θα συνοδέψει πικάντικα λουκάνικα, σάλτσες μανιταριών, κοκκινιστά, παλαιωμένα τυριά.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/moschopolis.jpg.png?itok=jSVFvw_h)
Moschópolis 24 Pinot Noir
Το κόκκινο κρασί Moschópolis 24 αποτελείται από την ποικιλία σταφυλιών Pinot Noir (95%). Οι λεπτές οινολάσπες της διαδικασίας οινοποίησης του σταφυλιού Ασύρτικο του επόμενου έτους συμπληρώνουν το υπόλοιπο του ποσοστού (5%). Γεμάτο, πλούσιο και έντονο μούρο, θα εντοπίσετε μεταλλικές νότες κυρίως σε πιο παλιές ετικέτες. Ενα κρασί που εμφιαλώνεται αφιλτράριστο για να διατηρεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Ενα γαστρονομικό Pinot Noir που συνδυάζεται με κυνήγι, μαγειρευτά αλλά και μία πλούσια σε γέμιση αλμυρή πίτα.
![](https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/retsina-gyaltra.jpg?itok=ZzJRRMUr)
Ρετσίνα Γιάλτρων
Μία εκλεπτυσμένη ρετσίνα από τα Γιάλτρα της βόρειας Εύβοιας και το οινοποιείο Βρυνιώτη. Ενα κρασί από 100% Ροδίτη με αρώματα δάσους κωνοφόρων και μαστιχόδεντρων. Κομψό στο στόμα, πολύπλοκο με νύξεις αρμύρας, ο απόλυτος συνδυασμός με τηγανητά ψαράκια, ένα πιάτο με γεμιστά ή ένα πλατό με αλμυρά τυριά και σύγκλινα.
Καλή απόλαυση!
Πηγή