Η αματριτσιάνα είναι ό,τι πιο απλό και νόστιμο έχει να επιδείξει η ιταλική κουζίνα, καθώς προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό σάλτσας τομάτας και καλού ιταλικού τυριού.
Η Αματριτσιάνα (ή, κατά το ορθότερο, «ματριτσιάνα») είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, προερχόμενη από ένα μικρό ορεινό χωριό έξω από την Ρώμη, το Αμάτριτσε.
Το πιάτο αυτό έχει δυο βασικά μυστικά: κατά πρώτον το κρέας που συνοδεύει την συνταγή είναι το γκουαντσιάλε, που συναντάται πολύ στο ορεινό αυτό χωριό.
Το guanciale είναι από το χοιρινό μάγουλο, κομμάτι που περιλαμβάνει κρέας και λίπος. Κατά συνέπεια, είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι το μπέικον και με άρωμα πολύ πιο έντονο.
Ωστόσο, αν δεν έχετε πρόσβαση στο γκουαντσιάλε, προτιμήστε χοιρινή πανσέτα.
Κατά δεύτερον, το μόνο τυρί που μπορεί να αναδείξει την γεύση του είναι αποκλειστικά το πεκορίνο.
Υλικά
500 γρ. πέννες
ελαιόλαδο
150 γρ. γκουαντσιάλε ή πανσέτα
1 μικρό κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
2 φλ. τριμμένες ντομάτες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
βασιλικό
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. πεκορίνο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ψιλοκόβωντας σε καρεδάκια το γκουαντσιάλε ή την πανσέτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας.
Την βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Κατόπιν ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.
Βράζουμε για 6-7 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρέας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα, όπως προτάσσει η ιταλική κουζίνα.
Πασπαλίζουμε τις πέννες με πεκορίνο και βασιλικό.
Source link