Υλικά για 4 άτομα
- 200 γρ. (1 1/3 φλ.) αλεύρι + λίγο για το φύλλο
- ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
- ½ κουταλάκι ανάμικτα μπαχαρικά
- 1 κουταλάκι κακάο
- 200 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 200 γρ. (2 ½ φλ.) αλεσμένα φουντούκια
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 αβγό χτυπημένο
- 2 κουταλιές Κιρς ή ζιβανία
- 250 γρ. (3/4 φλ. περίπου) μαρμελάδα από φραγκοστάφυλα ή βατόμουρα
- 1 κρόκος για άλειμμα
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε αρχικά το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στη συνέχεια στο μπλέντερ, ή το πολυμίξερ τα αλεσμένα φουντούκια μαζί με 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για να αλεστούν ακόμη πιο ψιλά και να γίνουν σαν σκόνη.
- Βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι με το βούτυρο, το κακάο και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ και τα τρίβετε με τα δάχτυλα να γίνουν σαν ψίχουλα.
- Προσθέτετε τα φουντούκια με τη ζάχαρη, το αβγό και το Κιρς και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να σμίξει το μίγμα σε λεία ζύμη.
- Τη χωρίζετε σε δυο μπάλες, η μια λίγο μικρότερη από την άλλη και τις κρατάτε τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για ½ ώρα.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ντύνετε τον πάτο και τα πλευρά μιας φόρμας για τάρτες, διαμέτρου 22 εκατοστών περίπου.
- Απλώνετε μέσα στην τάρτα την μαρμελάδα.
- Ανοίγετε σε φύλλο τη δεύτερη μπάλα ζύμης, κόβετε λωρίδες πλάτους 2 εκατοστών και τις βάζετε δικτυωτά πάνω από την τάρτα.
- Αλείφετε προσεχτικά την επιφάνειά της με τον χτυπημένο κρόκο και την ψήνετε στο φούρνο για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Όταν κρυώσει, την σερβίρετε προαιρετικά πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Source link