Υλικά για 6 άτομα
- 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. γιαούρτι
- 180 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- ½ ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
- ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
Για το γλάσο
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αβγού
- 2 βανίλιες
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
- Χτυπάτε αρχικά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών έναν-έναν, το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμειγνύετε με το μπέικιν πάουντερ.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις, εναλλάξ με το γιαούρτι, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
- Αρχίζετε να προσθέτετε τη μαρέγκα στο αρχικό μίγμα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθεί.
- Αδειάζετε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο, αλευρωμένο ελαφρά και τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά περίπου. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
- Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την ξεφορμάρετε σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει.
Για το γλάσο
- Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και αρχίζετε να προσθέτετε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη σε δόσεις μέχρι να πάρετε ένα πηχτό γλάσο, με το οποίο διακοσμείτε αμέσως τη βασιλόπιτα.
Source link