Η γαλατόπιτα είναι ένα γλυκό που κατάγεται παραδοσιακά από την Αρκαδία και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.
Η απλότητα αυτού του εδέσματος είναι που το κάνει τόσο υπέροχο και αγαπητό σε κάθε μάγειρα και μαγείρισσα, ενώ η πλούσια αλλά συνάμα ανάλαφρη γεύση του το έχουν καταστήσει γνωστό σε όλη τη χώρα.
Στο βάθος του χρόνου σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν προκύψει ντόπιες παραλλαγές, ωστόσο η κεντρική ιδέα ενός γλυκού με βάση το γάλα -πρόβειο, αγελαδινό η κατσικίσιο- είναι η ίδια.
Αυτή η πανεύκολη και σύντομη συνταγή για γαλατόπιτα χωρίς φύλλο έχει την πιο απλή εκτέλεση που μπορείτε να φανταστείτε, καθώς είναι έτοιμη σε μόλις 3 απλά βήματα και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα σας αφήσει ξετρελαμένους.
Υλικά
- 1 & 1/2 λίτρο γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2κουτάλι του γλυκού κανέλα.
- 3 βανιλάκια
- 3 αυγά
- 50 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
- Βάζω το γάλα να ζεσταθεί, ρίχνω τη ζάχαρη, σιμιγδάλι, κανέλα, βανιλακια και ανακατεύω μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Βγάζω από την φωτιά, ρίχνω το βούτυρο, ανακατεύω, χτυπάω τα αυγά και τα προσθέτω στο μείγμα ανακατεύοντας μετά σε λαδωμένο ταψί.
- Ψήνω στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Σερβίρω με Άχνη και κανέλα.
Πηγή