Μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από την καραντίνα, ωστόσο μια συνταγή είναι η πιο δημοφιλής σε όλο το διαδίκτυο εδώ και μήνες.
Το Banana Bread ή μπανανόψωμο αποδείχτηκε ο μεγάλος σταρ της καραντίνας, με χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο να αναζητούν τρόπους να φτιάξουν την απλή αυτή συνταγή στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως το ψωμί μπανάνας, κάτι μεταξύ γλυκού ψωμιού και λιγότερο ανθυγιεινού κέικ υπήρξε και στο παρελθόν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, έγινε διάσημη στο διαδίκτυο παγκοσμίως.
Στις τάσεις της Google, με τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις συνταγών παγκοσμίως, εμφανίστηκαν οι όροι «συνταγή για banana bread», «συνταγές με μπανάνες», «συνταγές για υγιεινά κέικ» που παρουσίασαν ασυνήθιστη αύξηση.
Γιατί
όλοι θέλουν να κάνουν τη συνταγή για
ψωμί μπανάνας
Σε μια σειρά από δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρεται πως η πρώτη φορά που η συνταγή για banana bread έγινε διάσημη στις ΗΠΑ ήταν τη δεκαετία του ‘30, κατά την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης».
Φαίνεται πως, όπως και τότε, οι άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία να ετοιμάσουν ψωμί με μπανάνα, προκειμένου να μην πετάξουν τις ώριμες μπανάνες που τους έμεναν στο σπίτι.
Κάτι
τέτοιο μπορεί να ισχύει και σήμερα,
καθώς ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι και
προμηθεύτηκε ασυνήθιστα μεγάλες
ποσότητες τροφίμων για να αντιμετωπίσει
τον εγκλεισμό και τον περιορισμό
μετακινήσεων.
Η μπανάνα
πηγή καλής διάθεσης
Οι
γλυκές τροφές έχουν την τάση να γίνονται
ακόμη πιο γλυκές όταν ζεσταίνονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τροφές πλούσιες
σε υδατάνθρακες, όπως είναι η μπανάνα
και τα υπόλοιπα υλικά σε
μια συνταγή για μπανανόψωμο,
απελευθερώνουν ντοπαμίνη, ενδορφίνες
και σεροτονίνη, χημικές ουσίες του
εγκεφάλου που μας κάνουν να αισθανόμαστε
καλύτερα.
Υλικά
- 2-3 ώριμες μπανάνες καθαρισμένες
- 1/3 του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- ¾ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
- 1 βανιλίνη
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουλάχιστο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με πιρούνι και προσθέτουμε το βούτυρο
- Αναμειγνύουμε τη σόδα με το αλάτι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια, στο μείγμα της μπανάνας
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά, σιγά και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Γυρίζουμε το μείγμα στη φόρμα
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά με μια ώρα να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα