Αξιοποιούμε τα leftovers του πασχαλινού τραπεζιού φτιάχνοντας τα πιο νόστιμα και χορταστικά πιάτα.
Πάντα αναρωτιόμουν ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αυτές οι οικογένειες και οι παρέες, που δεν καταφέρνουν να φάνε όλο το τσουρέκι, που δεν εξαφανίζουν ακόμα και το τελευταίο ψίχουλο από τα κουλουράκια ή αφήνουν αναξιοποίητα τα αυγά. Καλά για το αρνί δεν το συζητώ, είναι το μόνο που κάπως καταλαβαίνω γιατί πάντα περισσεύει μιας και κάθε σούβλα στην Ελλάδα, και ειδικά στην επαρχία, έχει πάντα πάνω της πολύ περισσότερο κρέας από όσο αντέχουν να φάνε όσοι στέκονται γύρω της.
Ωστόσο, σε όλους μας μπορεί να τύχει, ειδικά αν κάνουμε τραπέζι στο σπίτι και έχουμε πολύ κόσμο και καλεσμένους που ο καθένας έρχεται με μια σακούλα γλυκά και αυγά, με γενμάτα ταψιά στα χέρια. Και στο τέλος καταλήγουμε να έχουμε ποσότητες που αν δεν καταναλωθούν άμεσα κινδυνεύουν να χαλάσουν, να πεταχτούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ξεχαστούν στο ψυγείο για μέρες. Γι αυτό σας έχουμε τρεις πεντανόστιμες προτάσεις ώστε να τα αξιοποιήσετε δημιουργικά όλα αυτά:
Κυπριακή
πίτα με αρνί, λαχανικά και φέτα
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 κυπριακές πίτες, ανοιγμένες στη μέση
- 500 γρ. ψαχνό αρνιού, ψιλοκομμένο (σαν γύρος)
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 μικρό αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
- 4 μικρά φύλλα μαρουλιού
- 1 χούφτα κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φέτα, σε λεπτά κομμάτια
- 1-2 πρέζες πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το αρνί για 1-2 λεπτά και το πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Με ένα πινέλο αλείφουμε το εσωτερικό της κάθε πίτας με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Μοιράζουμε το αρνί στις πίτες, από πάνω βάζουμε 2 φέτες ντομάτα, λίγο λάχανο, 2 κομμάτια φέτα και ένα φύλλο μαρούλι. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, κλείνουμε την πίτα πιέζοντας λίγο και σερβίρουμε.
Tips
– Συνοδέψτε την πίτα με πατάτες τηγανητές και τζατζίκι, της πάνε πολύ.
– Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασικές πίτες για σουβλάκια ή ακόμα και αραβικές.

Αλμυρό
πόριτζ με αυγά, ανάμεικτη σαλάτα και
φουντούκια
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 150 γρ. βρώμη
- 4 πασχαλινά αυγά, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
- 15 ντοματίνια, χοντροκομμένα
- 2 χούφτες baby ρόκα
- ½ κρεμμύδι, πολύ λεπτοκομμένο
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη βρώμη και τον ζωμό, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει για 1-2 λεπτά. Μοιράζουμε το πόριτζ σε 4 πιάτα, και δίπλα βάζουμε τα αυγά, τα ντοματίνια, τη ρόκα και το κρεμμύδι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με το φουντούκι και σερβίρουμε.
Tip: Για επιπλέον γεύση και θρέψη μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο αβοκάντο και τριμμένο τυρί, ειδικά το ανθότυρο πάει πολύ σε αυτή τη συνταγή.

Αυγόφετες
με τσουρέκι, παγωτό και κόκκινα φρούτα
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 φέτες τσουρέκι, πάχους 1,5-2 εκ.
- 2 αυγά
- 100 ml φρέσκο γάλα
- ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 4 μπάλες παγωτό καραμέλα
- ½ φλ. φρέσκιες φράουλες, χοντροκομμένες
- ½ φλ. μύρτιλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- ½ φλ. πεκάν, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και το γάλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (στάθμη: περίπου 2 εκ.) σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε 1 φέτα τσουρεκιού στο μείγμα των αυγών με το γάλα και από τις δύο πλευρές μέχρι το τσουρέκι να βραχεί καλά μεν αλλά να μην μουλιάσει τελείως και διαλυθεί. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλες τις φέτες και σερβίρουμε ζεστές με το παγωτό, τα φρούτα και τα πεκάν.
Tip: Εναλλακτικά σερβίρετε τις αυγόφετες με παγωτό σοκολάτα και φρέσκια μπανάνα.
Πηγή