Εύκολη συνταγή για δροσερή σαλάτα μαρουλιού, με γιαούρτι, τέλεια επιλογή μεσημεριανού για τις ζεστές μέρες του καλκαιριού.
Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος μοιράζεται τη συνταγή του για πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με γιαούρτι και μαρούλι.
Χορταστική και θρεπτικότατη, αυτή η σαλάτα είναι το ιδανικό γεύμα μετά τη μεσημεριανή βουτιά ή για ένα ελαφρύ βραδινό.
Ο συνδυασμός γιαουρτιού και μυρωδικών δουλεύει τέλεια και δίνει μια μοναδική γεύση φρεσκάδας.
Yλικά συνταγής για σαλάτα με μαρούλι και γιούρτι
Για τη σάλτσα:
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
- 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο
- ½ κούπα γιαούρτι πλήρες
- ¼ κούπας + 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα:
- 200 γρ. τρυφερά μαρουλάκια
- 1 μεγάλο αγγούρι
- 1 κούπα ρόκα
- 2 ραπανάκια
- ¾ κούπας καρύδια, καβουρδισμένα + 2-3 κ.σ. για γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- χοντρό αλάτι
- μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Συνταγή για σαλάτα μαρούλι με γιαούρτι
Για τη σάλτσα:
- Σε ένα μικρό μπόλ προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, την ζάχαρη και το σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μίγμα να κάτσει για τουλάχιστον 10 λεπτά έτσι ώστε να μουλιάσει το σκόρδο.
- Με ένα μίξερ χειρός προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε το μίγμα. Ραντίζουμε με το λάδι σίγα σιγά συνεχίζοντας να το χτυπάμε με το μίξερ έτσι ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά καλά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα σερβίρουμε τη σαλάτα.
- Η σάλτσα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 μέρες καλυμμένη με διαφανής μεμβράνη.
Για τη σαλάτα:
- Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας προσθέτουμε την έτοιμη σαλάτα με ματούλι.
- Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη το αγγούρι. Στη συνέχεια στύβουμε με τα χέρια το αγγούρι για να στραγγίξουμε καλά. Προσθέτουμε το αγγούρι μας στο μπολ με το μαρούλι.
- Σε ένα μπλέντερ χτυπήστε τα καρύδια (3/4 κούπας) και τα προσθέτουμε στην σαλάτα. Ψιλοκόβουμε την ρόκα, τα ραπανάκια και προσθέτουμε την στην σαλάτα μαζί με τον άνηθο, την μέντα και τον μαϊντανό.
- Διατηρούμε το μπολ μας στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα σερβίρουμε τη σαλάτα.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, γαρνίρουμε τη σαλάτα με την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
Πηγή