Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Εκπληκτική συνταγή σάλτσας μανιταριών που πάει με όλα -Για μπριζόλες, κοτόπουλο, πατάτες, μακαρόνια | GASTRONOMIE

Η παρακάτω συνταγή είναι πασπαρτού. Μια κρεμώδης σάλτσα μανιταριών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε οτιδήποτε.

Από μπριζόλες και κοτόπουλο και γενικά κάθε ψητό κρέας, μέχρι ομελέτες, πατάτες φούρνου, ρύζι γιατί όχι και μακαρόνια. Μια συνταγή για τους λάτρεις των μανιταριών.

Υλικά συνταγής για σάλτσα πασπαρτού μανιταριών

  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γραμμ. μανιτάρια σε φέτες
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/4 φλιτζάνι (65 ml) λευκό ξηρό ή ροζέ κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι (125 ml) ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι (250 ml) κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη (30g)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι (ή 1/4 – 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι)

Εκτέλεση συνταγής για σάλτσα πασπαρτού μανιταριών

  • Ξεκινάμε τη συνταγή μας ζεσταίνοντας το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο για να λιώσει
  • Προσθέστε τα μανιτάρια και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν – χρειάζονται περίπου 4 έως 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε συνεχώς.
  • Λίγο πριν τελειώσετε με το σωγάρισμα, προσθέστε το σκόρδο και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει το σκόρδο ( 1 λεπτό περίπου).
  • Προσθέστε λευκό κρασί! Ανακατέψτε, για 1 λεπτό ή έως ότου εξατμιστεί ως επί το πλείστον.
  • Προσθέστε το ζωμό, την κρέμα και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Η κρέμα γάλακτος για να μην κόψει πρέπει να μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήστε να σιγοβράσει για 2 – 3 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς (δεν πρέπει να γίνει μια σφιχτή σάλτσα).
  • Προσθέστε το θυμάρι, αν χρειαστεί λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμη και βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Τιπς για συνταγή σάλτσας μανιταριών πασπαρτού

  • Χρησιμοποιήστε ό,τι μανιτάρια θέλετε. Τα κλασικά λευκά είναι ιδανικά.
  • Σε ότι αφορά στο κρασί χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε λευκό ξηρό, αποφύγετε κρασιά τύπου Chardonnay και τα γλυκά. Του πάει εξαιρετικά και το ροζέ.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε κρασί, βάλτε αντ’ αυτού, επιπλέον 1/4 του φλιτζανιού ζωμό
  • Αν θέλετε να βάλετε light κρέμα γάλακτος τότε προσαρμόστε τη συνταγή ως εξής: Προσθέστε στην κρέμα γάλακτος ένα κουταλάκι κορν φλάουρ.
  • Με την παραπάνω συνταγή φτιάχνετε αρκετή σάλτσα για 4 μπριζόλες.

Πηγή