Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Εύκολη συνταγή για σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα

Συνταγή για παραδοσιακή, σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Η αγαπημένη όλων πορτοκαλόπιτα είναι από τα πιο δημοφιλή και γευστικά γλυκά ταψιού της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

Τόσο η γεύση όσο και η υφή της την ξεχωρίζουν, καθώς μοιάζει με αφράτο σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού που μπορούμε να απολαύσουμε με τον απογευματινό καφέ μας ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που μας έρχονται γλυκές λιγούρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη συνταγή, την οποία προτείνει ο σεφ Πάνος Παπαδάκης, είναι εύκολη και εγγυάται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Υλικά συνταγής για πορτοκαλόπιτα

Για το σιρόπι:

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • Φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. χυμό πορτοκάλι

Για το μείγμα:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)
  • 4 μέτρια αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 200 ηλιέλαιο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 βανιλίνες
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

Παραδοσιακή συνταγή για πορτοκαλόπιτα

  • Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού και βράζουμε για 1 λεπτό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι.
  • Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε λωρίδες τα φύλλα κρούστας και τα αφρατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι, το μπέικεν, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τα φύλλα κρούστας που κόψαμε και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 25χ35 εκ. και προσθέτουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180 °C.
  • Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι, καρύδια και μέλι.
  • Η πιο νόστιμη και εύκολη πορτοκαλόπιτα που έχετε δοκιμάσει.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:


Πηγή