Παρασκευή , 21 Φεβρουάριος 2025

Η Τσικνοπέμπτη θέλει κόκκινα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, ιδανικά για bbq -Τοπ επιλογές

Δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργήσεις μία ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ενας μεζές, ενα καλο κρασί (χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία), ζεστά χαμόγελα.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία αφορμή για βρεθούν αγαπημένα πρόσωπα γύρω από ένα τραπέζι. Παραδοσιακά η Τσικνοπέμπτη απαιτεί κρέας και κόκκινο κρασί. Γιατί κόκκινο; Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι οίνοι ταιριάζουν με τα εδέσματα της ημέρας, το κόκκινο χρώμα στο κρασί θεωρείται ότι αποτρέπει τις βλαπτικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν τη χαρά του σπιτιού μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βούτυρα τσιρτσιρίζουν, τα κρέατα μαρινάρονται, λαχανικά και μανιτάρια κόβονται για τα κάρβουνα, ριζότα «δένουν», ζυμάρια ανοίγουν για να γεμίσουν με κάθε λογής υλικά.

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε κρασιά για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Ξινόμαυρα, Syrah, Αγιωργίτικα, Λιάτικα, θα συνοδέψουν τα φαγητά μας, ενα αφρώδες θα υποδεχτεί τους καλεσμένους μας και ένας γλυκός οίνος θα «καθαρίσει» το στόμα. Ξεκινώντας η εβδομάδα πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλες προσφορές στα κρασιά. Αφιερώστε μόνο λίγα λεπτά για να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στις γεύσεις και τα γούστα σας.

Αν είστε μόνοι, απολαυστε ένα ποτήρι κρασί, μέχρι την επόμενη φορά που θα το μοιραστείτε με φίλους. Αλλωστε η Τσικνοπέμπτη είναι απλώς μία αφορμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kokotos Estate 2020 -Κτήμα Κοκοτού

Ο Γιώργος Κοκοτός και η σύζυγός του Ann γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν κρασιά για κάθε στιγμή περίσταση. Πλάι στα λευκά και ροζέ η ναυαρχίδα του Κτήματος Κοκοτού, το σπουδαίο Kokotos Estate, ένα φινετσάτο Cabernet Sauvignon µε έντονο πορφυρό χρώµα.

Πολύπλοκο στην µύτη με αρώµατα ώριµων µαύρων φρούτων, νότες καπνού, και µπαχαρικών. Ενα ισορροπηµένο κρασί µε καλοδοµηµένες τανίνες και µακρά φρουτώδη επίγευση, που παραμένει 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία απολύτως κατεργασία και παραμένει για 10 τουλάχιστον μήνες στη φιάλη.

Kτήμα Αβερωφ -Rossiu di Munte

Από το 1959 το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί στο Μέτσοβο τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα και προσφέρει μοναδικές οινικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την τέχνη και την φιλοξενία. Το κτήμα έχει σπουδαία value for money κρασιά για κάθε γούστο. Για ένα ξεχωριστό γεύμα δοκιμάστε ένα Rossiu di Munte που σημαίνει «κόκκινο του βουνού» στη τοπική βλάχικη διάλεκτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γηγενής ποικιλία της Ηπείρου, με ευχάριστη οξύτητα, μαλακές τανίνες και αρωματικές νότες πιπεριών. Κρασί με διαυγές κόκκινο χρώμα και με εντυπωσιακό αρωματικό μπουκέτο, στο οποίο κυριαρχούν οι νότες φρεσκοτριμένου πιπεριού. Δοκιμάστε το τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης, με πλούσια ψάρια, πιάτα που περιέχουν αλλαντικά και με πιπεράτα τυριά.

Μεγας Οινος -Σκούρας

Ο Μέγας Οίνος ξεκίνησε το 1986, ώντας το πρώτο χαρμάνι Αγιωργίτικου-Cabernet Sauvignon που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα.

Ενα κόκκινο κρασί που πριν από ένα χρόνο πήρε το χρυσό μετάλλιο, ως το καλύτερο κόκκινο, στον διαγωνισμό Theesalonikh Wine Trophy. Χρειάζεται τουλάχιστον 5 χρόνια ανάπαυση στη φιάλη για να αρχίσει να ‘ανθίζει’ και αντέχει παλαίωση πάνω από 20 έτη. Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια, καπνός, κομψό, φινετσάτο και πολύπλοκο στόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kτήμα Σεμέλη -Estate Blend

Eνα μπουκέτο από κεράσι, μαρμελάδας, κόκκινων φρούτων αλλά και νότες βανίλιας, καφέ και μοσχοκάρυδου. Το κρασί από το Κτημα Σεμέλη έχει γεμάτη γεύση, βελούδινο τελείωμα, με νότες από τα φρούτα και μπαχαρικά.

Αγαπά τα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, της ιταλικής, ενώ ταιριάζει με Ασιατικές σάλτες. Σερβίρεται στους 14-16°C σε μεγάλο ποτήρι Βουργουνδίας, γιατί και το ποτήρι, «παίζει» τον ρόλο του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tσαπουρνακος -Kτήμα Βογιατζή

Στο ΠΓΕ Βελβεντό παράγουν οίνους από πολλές ποικιλίες, όπως ο Τσαπουρνάκος (Cabernet Franc) του Κτήματος Βογιατζή. Ενα ελκυστικό κρασί, µε ουσία και κοµψότητα που αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας. Βαθυκόκκινο με πλούσιο άρωμα που συνδυάζει κόκκινα µούρα, εσπεριδοειδή, καπνό, βότανα και πικάντικα μπαχάρια. Στρογγυλό, με ισορροπημένες τανίνες και µεγάλη αρωµατική διάρκεια.

Ράμνιστα, από το Κτήμα Κυρ-Γιαννη

Ενα all time classic κρασί. «Ράμνιστα» στη ντοπιολαλιά σημαίνει «βασιλικός λόφος» αντικατοπτρίζοντας το χαρακτηριστικό ανάγλυφο του αμπελώνα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας. Τα «αμπελοτόπια της Ράμνιστας» είναι η πηγή των Ξινομαυρων για αυτό το κρασί, από τα οποία, κάθε χρονιά, επιλέγονται τα καλύτερα blocks. Γκρενά κόκκινο με αρώματα από κεράσι, βύσσινο, δαμάσκηνο και ντομάτα. Ισορροπημένο με βελούδινες τανίνες και μακριά επίγευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δέκα Ερυθρός Ξηρός -Οινογένεσις

Ένα καστρόσπιτο 4,000 τ.μ., εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά, στεγάζει το οινοποιείο Οινογένεσις στη Δράμα.

Το «Δέκα» είναι ένα σπουδαίο κρασί που ο Μπάκης Τσάλκος δεν βιάζεται να βγάλει στις κάβες. Ενα κρασί πορφυρό, βελούδινο, που εξελίσσεται όσο μένει στο ποτήρι και αυτό μαρτυρά την περίτεχνη πληθωρικότητά του. Merlot με Ξινόμαυρο, εντυπωσιάζει η αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη και στο στόμα και εναλλαγές από σκούρα φρούτα και μπαχάρια, σε γλυκά κουταλιού και καπνό πίπας. Ενας αφιλτράριστος οίνος που προτείνεται να μεταγγίσετε σε καράφα, με αερισμό τουλάχιστον μιας ώρας, πριν το απολαύσετε.

Ναουσαία -Κτημα Φουντή

Το κρασί αυτό παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή της Ράμνιστας στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Ένα τυπικό «vin de garde» με πλούσιες τανίνες του στρογγυλεύουν μετά την παραμονή του σε βαρέλι, από το οποίο παίρνει ένα ελαφρύ άρωμα ξύλου για να προστεθεί στα ευγενή αρώματα του Ξινόμαυρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρώματα κόκκινων φρούτων με πινελιές κακάο και καφέ. Ενα σπουδαίο κρασί που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.

Νάουσα Μπουτάρη

Τοπ επιλογή για πλούσια λιπαρά γεύματα. Το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί ΠΟΠ που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας στα κόκκινα κρασιά. Eνα Ξινόμαυρο με παλαίωση 12 μήνες σε γαλλικά βαρέλια.

Βαθύ κόκκινο χρώμα στο ποτήρι μας, αναδύει πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, κανέλα και ξύλο. Έχει πλούσιο και γεμάτο σώμα, καλή ισορροπία και βελούδινη επίγευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Geometria Αγιωργίτικο, Lafazanis Winery

Ενα λαμπερό κόκκινο κρασί με πορφυρές ανταύγειες, ένα Αγιωργίτικο, από την Οινοποιεία Λαφαζάνη με ντελικάτα, ελκυστικά αρώματα. Στη μύτη κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνα και «νότες» μαύρου πιπεριού. Καλό σώμα με μαλακές και στρογγυλές τανίνες και πολύ καλή επίγευση. Ιδανικό για τα κρέατα, πιάτα με πάστα και ριζότα, θράψαλα στη σχάρα, ακόμα και μία κολοχτύπα ψητή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Theopetra Estate

Βιολογικός οίνος από σταφύλια της θεσσαλικής ποικιλίας Λημνιώνας και των διεθνών Cabernet Sauvignon και Syrah από τα Κτήμα Θεόπετρα στα Μετέωρα. Βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων με νότες μαύρου πιπεριού, εσπρεσο, καραμέλας. Στο στόμα, πληθωρικό με πλούσιες τανίνες, γεύσεις μαύρων φρούτων και πολύπλοκη πικάντικη επίγευση. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, αλλαντικά και πιάτα με λιπαρά τυριά.

Λότζα -Κτήμα Μονή Τοπλού, Σητεία

Εχετε δοκιμάσει Μανδηλαριά 100%; Η Λότζα, από τη Μονή Τοπλού, παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο λιασίματος των σταφυλιών της ποικιλίας Μανδηλαριά, όπου τα σταφύλια στεγνώνουν στον ήλιο, συμπυκνώνοντας τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Παρά την τεχνική του λιασίματος, το κρασί παραμένει ξηρό, αφού η ζύμωση ολοκληρώνεται πλήρως, χωρίς να παραμείνουν υπολείμματα σακχάρων. Ενα κρασί με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων. Πολύπλοκος συνδυασμός ώριμων κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, με έντονες τανίνες, μακρά επίγευση.

Ενα απολαυστικό ροζέ, μία απαλή ρετσίνα

Θυμιόπουλος -Ροζέ από Ξινόμαυρο
Θυμιόπουλος -Ροζέ από Ξινόμαυρο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμιόπουλος -Ροζέ από Ξινόμαυρο

Το ιδανικό ροζέ για εκεινους που θέλουν να το απολαύσουν στην αρχή αλλά να συνοδέψουν και το γεύμα τους. Οι αμπελώνες του Θυμιώπουλου βρίσκονται γύρω από το χωριό της Φυτειάς σε υψόμετρο 450-650m. Είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί, άνυδροι και νεαροί σε ηλικία. Ενα κρασί η ζύμωση του οποίου ξεκινάει με γηγενείς ζύμες και διαρκεί για 5 έως 6 μήνες, αποζυμώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 5ης χρήσης (500lt) όπου και παραμένει για 5 μήνες, μέχρι να το γευτούμε στο ποτήρι μας.

1979 Kallos, Phos, από την Ελένη Κεχρή

Ενα κρασί που μόλις λανσαρίστηκε, από ένα όνομα (Κεχρή) συνυφασμένο με την καλή ποιοτική ρετσίνα. «Ιδανικό για παϊδάκια με δεντρολίβανο» μου είπε σε κουβέντα μας ο MW Γιάννης Καρακάσης.

Το νέο εγχείρημα της Ελένης Κεχρή είναι ένα κρασί πολύπλοκο, με μοναδική ισορροπία, βάθος, γευστική συμπύκνωση. Ενα λευκό, ξηρό, από Ασύρτικο, που παράγεται από αειφορικό ρετσίνι (το ρετσίνι εξάγεται με πελέκημα του δέντρου χωρίς καθόλου χρήση χημικών). Κρασί που αξίζει μία θέση στο τραπέζι μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα «κλείσουμε» το γεύμα μας;

Τρεις Ευχές -Πιερία Ερατεινή

«Γλυκές ευχές» από το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Ενα επιδόρπιο κρασί από Μαλαγουζιά με οξύτητα και απαλά σάκχαρα, αρώματα από βερίκοκο και πορτοκάλι. Μπορεί να «σταθεί» και μόνο του, ως απεριτίφ, ταιριάζει τέλεια με σοκολάτα και φρουτένια επιδόρπια.

Omega -Κτημα Αλφα

Gewürztraminer 85%, Μαλαγουζιά 15% από την αμπελοοινική ζώνη του Αμυνταίου στο Κτήμα Αλφα. Ενας επιδόρπιος οίνος πλήρους γεύσης με αρωματικά στοιχεία από τριαντάφυλλο και λουκούμι που συνεχίζει με νότες ώριμου αχλαδιού, βερίκοκου και τελειώνει με βοτανικά στοιχεία τυπικά του Gewürztraminer. Τα σάκχαρα βρίσκονται σε άριστη ισορροπία με την οξύτητα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύπλοκο, με ευχάριστη μακρά επίγευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζοίνος Winery -Seclusion

Eνα παλαιωμένο απόσταγμα από Ντεμπίνα 100% και την αμπελουργική ζώνης της Ζίτσας και τη ZOINOS WINERY. Έντονο κεχριμπαρί χρώμα, γεμάτο στόμα, με ελαφρά γλυκιά επίγευση και αρώματα εσπεριδοειδών, αρμονικά πλαισιωμένα με τα αρώματα του βαρελιού. Απολαύστε το σκέτο ή με μία κουταλιά παγωμένο νερό. Από δίπλα, ένα σοκολατάκι ή ένα πούρο.

Καλή απόλαυση!


Πηγή