Κυκλοφορούν άπειρες συνταγές για λεμονάτο κέηκ, αλλά η παρακάτω ανήκει στον διάσημο Γάλλο σεφ Pierre Hermé και μάλλον είναι η καλύτερη.
Το μυστικό του Γάλλου σεφ είναι ότι σιροπιάζει το κέηκ του, με ζάχαρη και έξτρα χυμό λεμονιού. Απόλαυση!
Υλικά
- 3 αυγά
- 190 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 65 γραμμάρια βούτυρο
- Για το σιρόπι:
- 75 γραμμάρια νερό
- 30 γραμμάρια ζάχαρη
- Χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
- Ανάψτε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
- Λιώστε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει
- Πλύντε το μεγάλο λεμόνι και βγάλτε το ξύσμα
- Ανακατέψτε το ξύσμα με τη ζάχαρη (ώστε να την αρωματίσει) σε μπολ
- Στο ίδιο μπολ προσθέστε τα αυγά, χτυπήστε καλά να ασπρίσουν
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν και τέλος το βούτυρο -Ανακατέψτε καλά
- Βουτυρώστε μια φόρμα και αδειάστε το μείγμα
- Ψήστε για περίπου 1 ώρα, στους 160 βαθμούς, ώσπου το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό
- Ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι να βράζει, για λίγα λεπτά
- Βγάλτε το από τη φωτιά, προσθέστε τον χυμό λεμονιού, ανακατέψτε
- Βγάλτε το κέηκ από τη φόρμα και περιχύστε το με το σιρόπι, γενναιόδωρα, παντού
- Αυτό θα το κάνει έξτρα μαλακό, γλυκό και λεμονάτο
- Ρίξτε ζάχαρη άχνη από πάνω [προαιρετικά]
Πηγή