Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024

Κέικ λεμονιού με απολαυστική γεύση τυριού κρέμα | GASTRONOMIE

Ένα κέικ για τον απογευματινό καφέ είναι πάντοτε η καλύτερη επιλογή για να γλυκάνουμε τη μέρα μας.

Αν μάλιστα είστε λάτρης των απαλών γεύσεων και της φρεσκάδας του λεμονιού, αυτό το κέικ θα γίνει το αγαπημένο σας. Γιατί δεν είναι όλες οι ώρες κατάλληλες για… σοκολάτα.

Η ιδιαιτερότητα του κέικ είναι πως περιέχει τυρί κρέμα, που κάνει την υφή του πιο ζουμερή, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με το άρωμα και τη φρεσκάδα του λεμονιού. Κατά τα άλλα, η διαδικασία του είναι απλή, όπως για κάθε κοινό, αλλά πάντοτε απολαυστικό κέικ.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Το πιο κλασικό μυστικό για μια συνταγή για κέικ είναι να μην παιδέψετε πολύ τη ζύμη πριν τη βάλετε στο φούρνο και… ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ, να αφήσετε το κέικ να φουσκώσει και να ψηθεί χωρίς να ανοίξετε την πόρτα της κουζίνας.

Από τα πιο διαδεδομένα τρικ για να είστε σίγουροι ότι ψήθηκε είναι εκείνο με την οδοντογλυφίδα. Αφού φουσκώσει και ψηθεί καλά, στους χρόνους της συνταγής, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγαίνει στεγνή και καθαρή, τότε το κέικ έχει ψηθεί.

Τέλος, το γλάσο ίσως σας παιδέψει αν δεν κοσκινίσετε τη ζάχαρη άχνη. Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να παραλείψετε αυτό το στάδιο της συνταγής. Επιπλέον, σε πολλές συνταγές για παρόμοια κέικ, στολίζουν το γλυκό με ζαχαρωτές φέτες λεμονιού.

Υλικά

  • 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240 γρ τυρί κρέμα
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • Το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • Για το γλάσο: 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ
  • Στο μπολ του μίξερ αναμειγνύουμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά, ένα, ένα και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν και να είναι αφράτο το μείγμα
  • Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε λίγο, λίγο στο μείγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας διαρκώς. Ενδιάμεσα προσθέτουμε σιγά, σιγά τον χυμό λεμονιού. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Γυρίζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ½ ώρα περίπου ώσπου το κέικ να έχει ψηθεί. Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει καλά
  • Για το γλάσο, αναμειγνύουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν και προσθέτουμε λεμόνι μια, μια κουταλιά ώσπου να πάρουμε την επιθυμητή πυκνότητα.
  • Πασπαλίζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ

Πηγή