Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Λαχταριστή κις λορέν με ποικιλία 3 τυριών

H παραδοσιακή συνταγή της βόρειας Γαλλίας, η κις λορέν (Quiche lorraine), έχει πλέον καθιερωθεί ως η πιο διάσημη αλμυρή τάρτα παγκοσμίως.

Το νόστιμο αυτό πιάτο έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους διεθνώς και εξυπηρετεί όλα τα γαστρονομικά γούστα καθώς βγαίνει σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές -με μανιτάρια, με μπέικον ή χωρίς, με τυριά, σπανάκι και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Η παρασκευή της ζύμης για μια απολαυστική κις λορέν μπορεί να ακούγεται ταλαιπωρία είναι όμως πιο εύκολη από όσο νομίζουμε, και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε καλό αλεύρι και γευστικό βούτυρο.

Σ’ αυτή τη συνταγή που προτείνει ο Στέλιος Παρλιάρος μάλιστα, όση ζύμη περισσέψει μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο ωμή για περίπου μια εβδομάδα και να την αξιοποιήσουμε για άλλες συνταγές.

Υλικά

Για τη ζύμη μπριζέ:

  • 125 γρ. βούτυρο, από το ψυγείο
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. νερό, κρύο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 3 αβγά
  • 200 γρ. Κρέμα Γάλακτος πλήρης
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 15 ντοματίνια
  • 100 γρ. μείγμα τριών τυριών
  • 100 γρ. Δανέζικο σκληρό τυρί τριμμένο
  • 100 γρ. Mozzarella τριμμένη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη μπριζέ:

  • Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν όλα πολύ καλά.
  • Είναι προτιμότερο να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για ένα βράδυ.
  • Την ανοίγουμε σε φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. Διατηρείται στο ψυγείο, ωμή, έως και μία εβδομάδα.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το πιπέρι.
  • Γεμίζουμε την τάρτα με τα ντοματίνια, σκορπίζουμε από πάνω τα τυριά, αδειάζουμε το μείγμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 50 λεπτά.

Πηγή