Υλικά για 4 άτομα
Για τη σως teriyaki
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ποτό σάκε (γιαπωνέζικο ποτό που γίνεται από ρύζι)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια σως
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού mirin (γλυκό γιαπωνέζικο κρασί)
- 3 κουταλιές σούπας τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη
- 1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
Για τον σολομό
- 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
- 4 φιλέτα φρέσκα σολομού
- ρύζι με μπρόκολο για γαρνιτούρα
- σως teriyaki
Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι
- 1 κούπα ρύζι σπυρωτό
- 300 γραμμάρια μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σως teriyaki
- Βάζετε όλα τα υλικά σε τηγάνι και το τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Το απομακρύνετε από τη φωτιά και σερβίρετε ή μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι.
Για τον σολομό
- Τοποθετήστε την πλευρά με την σάρκα του σολομού στο μπολ με την σως teriyaki και μαρινάρετε για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνετε σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε τον σολομό από την πλευρά του δέρματος επάνω στο τηγάνι.
- Ψήνουμε για 3 λεπτά, αναποδογυρίζετε και ψήνουμε για 6-8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαγειρεμένος σας αρέσει.
Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι
- Σε ένα κατσαρολάκι με μια κούπα νερό βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το ζεματάμε για 5 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με τον σολομό.
Source link