Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Μοσχάρι κοκκινιστό

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ. γ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα «ταμπονάρετε» καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές για 8 λεπτά περίπου.
  3. Αφαιρείτε τα κομμάτια κρέατος από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μελώσουν και μαλακώσουν.
  5. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και το σκόρδο, ανακατεύετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
  6. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
  7. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου (ή όσο χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Source link