Το μοσχαράκι στην κατσαρόλα είναι αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά ευρύτερα. Και οι συνταγές που κυκλοφορούν άπειρες.
Η παρακάτω συνταγή με αρκετά μπαχαρικά είναι αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες για μοσχαράκι, αλλά εξαιρετικά νόστιμη. Γίνεται σε δύο σκέλη, αρχικά στο τηγάνι και στη συνέχεια στον φούρνο.
Για να το φτιάξετε χωρίς να χρησιμοποιείτε δύο σκεύη το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι με καπάκι που όμως μπαίνει κανονικά και στον φούρνο.
Στη συνταγή χρησιμοποιούμε σπαλομπριζόλα χωρίς κόκκαλο αλλά αν προτιμάτε κάποιο άλλο μέρος μπορείτε να τη φτιάξετε με αυτή.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι το σιγομαγείρεμα. Μπορεί η προετοιμασία στο τηγάνι να γίνεται γρήγορα, αλλά μετά απαιτεί περίπου 3,5 ώρες στο φούρνο. Παρόλα αυτά είναι σχετικά απλή.
Υλικά συνταγής για μοσχαράκι λουκούμι
- 2 κιλά μοσχάρι, αλατισμένο με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 2 μεγάλα γλυκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 5 ολόκληρα αποφλοιωμένα κρεμμυδάκια
- 10 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρή ρίζα σέλινου, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας πικάντικη μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 5-6 φλιτζάνια ζεστό νερό
Συνταγή για μοσχοράκι λουκούμι, εκτέλεση
- 1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150C.
- 2. Σε μέτρια φωτιά, σε ένα φαρδύ τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο και το κύμινο.
- 3. Όταν το λάδι κάψει, προσθέστε το κρέας.
- 4. Σοτάρετε το κρέας και από τις δύο πλευρές για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- 5. Βγάλτε το κρέας από το τηγάνι και βάλτε το στην άκρη.
- 6. Προσθέστε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τις ρίζες σέλινου και τις σκελίδες σκόρδου.
- 7. Προσθέστε τα μπαχαρικά πάπρικα, κύμινο και αλάτι.
- 8. Τα σοτάρετε όλα αυτά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- 9. Προσθέστε ξανά το κρέας πάνω από τα κρεμμύδια.
- 10. Απλώστε τη μουστάρδα και το μέλι πάνω από το κρέας
- 11. Ρίξτε το νερό για να τα καλύψετε όλα.
- 12. Καλύψτε το τηγάνι με το καπάκι.
- 13. Μαγειρέψτε το για 30 λεπτά στον φούρνο σε μέτρια φωτιά.
- 14. Στη σνέχεια χαμηλώστε τον φούρνο στους 150C για 3 ώρες.
- 15. Μετά από κάθε ώρα ελέγξτε αν το υγρό καλύπτει το κρέας. Εάν όχι, προσθέστε νερό.
Πηγή