Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, παραδοσιακά, υπάρχει ένα φαγητό: Μπακαλιάρος σκορδαλιά. Ακολουθεί συνταγή για το σωστό κουρκούτι και σκορδαλιά με πατάτα.
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, φαγητό παραδοσιακό και αγαπημένο για πολλούς, μπορεί να μοιάζει εύκολο αλλά θέλει την τέχνη του. Κατ’ αρχάς θέλει το σωστό ξαλμύρισμα ο μπακαλιάρος. Μετά θέλει και τέχνη στο τηγάνισμα. Ολα τα μυστικά φυσικά βρίσκονται στο σωστό κουρκούτι. Και μετά είναι η σκορδαλιά. Σκορδαλιά με πατάτα ή σκορδαλιά με ψωμί; Ή συνδυασμός και των δύο;
Μπακαλιάρος σκορδαλιά, όλα τα μυστικά
Παρακάτω, βήμα βήμα, θα δούμε συνταγές για να φτιάξουμε μπακαλιάρο σκαρδαλιά εύκολα και πάνω από όλα με γευστικό αποτέλεσμα.
Τα μυστικά για σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου
Κατ’ αρχάς επιλέγουμε, ιδανικά, πιο χοντρά κομμάτια μπακαλιάρου, γιατί αυτό συνεπάγεται ότι η όλη διαδικασία ξαλμυρίσματος θα γίνει πιο εύκολα.
Πρώτα πλένουμε τον μπακαλιάρο σε τρεχούμενο νερό, όσο καλύτερα μπορούμε και όσο περισσότερο μπορούμε, για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι.
Κόβουμε τον μπακαλιάρο μας σε κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, το οποίο αλλάζουμε ανά 3 με 4 ώρες για μιάμιση μέρα.
Στην πορεία και ενδιάμεσα στο ξαλμύρισμα, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα και τα τυχόν πτερύγια. Αν θέλετε να αφήσετε την πέτσα, θα πρέπει να ξύσετε τα λέπια του μπακαλιάρου, στο ενδιάμεσο πάντα του ξαλμυρίσματος.
Μόλις τελειώσει η διαδικασία του ξαλμυρίσματος βάζουμε τα κομμάτι του μπακαλιάρου σε ένα σουρωτήρι και στο ψυγείο μέχρι να τον μαγειρέψουμε.
Μυστικά για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
Αν τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο απλά με αλεύρι, προσέχουμε να είναι τελείως στεγνά τα κομμάτια του ψαριού πριν τα βουτήξουμε στο αλεύρι.
Αν τα περάσουμε από κουρκούτι, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή στεγνός εντελώς μπακαλιάρος στο αλεύρι και μετά στο κουρκούτι και κατευθείαν, φυσικά, στο καυτό λάδι. Να θυμάστε ότι στην πορεία καλό είναι να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του ματιού, για να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα και στο εσωτερικό του.
Μυστικά για τέλειο κουρκούτι
Πολύ σημαντικό: Το κουρκούτι πρέπει να είναι κρύο. Πριν το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να το έχετε βάλει τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο και ενδιάμεσα είτε να βάζετε παγάκια ή να χρησιμοποιείτε μια ποσότητα μόνο του κουρκουτιού και την υπόλοιπη να την έχετε στο ψυγείο και να την ανανεώνετε σταδιακά.
Κουρκούτι με μαγιά, συνταγή
Αν θέλουμε να κάνουμε κουρκούτι με μαγιά, αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλουμε αλάτι στο μείγμα μας.
Για να φτιάξουμε το κουρκούτι, θα πρέπει σε ένα μπολ να ανακατέψουμε τα εξής υλικά:
- 400 γρ. φαρίνα
- 600 ml νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- λίγη ζάχαρη
Κουρκούτι με μπύρα, συνταγή
Υπάρχει φυσικά και η συνταγή για κουρκούτι μπύρας, εύκολη και απλή, κατά την εκτέλεση της οποίας ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- 300 γραμμ. φαρίνα
- 1 κουτάκι μπύρα
- λίγο αλάτι
Υλικά για σκορδαλιά με πατάτα και ψωμί
- 4 με 5 πατάτες μέτριες
- Μισό κιλό ψωμί μπαγιάτικο
- Λίγο λάδι
- αλάτι
- μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι
- 4 με 5 σκελίδες σκόρδου
Συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα και ψωμί
- Βράζουμε τις πατάτες χωρίς τη φλούδα.
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
- Μόλις βράσουν οι πατάτες, σιγά σιγά τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
- Στραγγίζουμε το ψωμί μας.
- Στο μπλέντερ, αν χωράνε όλα τα υλικά μας μεμιάς, αλλιώς σε δόσεις βάζουμε όλα τα υλικά.
- Αν θέλουμε η σκορδαλιά να έχει υφή αλοιφής ανακατεύουμε για περισσότερο χρόνο στο μπλέντερ, αλλιώς για λίγο και προσεκτικά, προκειμένου να είναι πιο πλούσια η υφή.
- Αν χρειαστεί να αραιώσουμε τη σκορδαλιά προσθέτουμε λάδι.
- Αν χρειαστεί να πήξουμε τη σκορδαλιά μας, προσθέτουμε ψωμί ή πατάτα βραστή.
Πηγή